MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Vianočný tirolský závin: Začnite si ho trénovať

  • 30 min.
  • 4 porcie
  • Stredná

Potrebujete tieto suroviny:

Potrebujeme:

  • ks
    300-350 g hladkej múky
  • pol ks
    balíčka kypriaceho prášku
  • 40 g
    práškového cukru
  • lyžica
    vanilínového cukru
  • štipka
    soli
  • ks
    nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • 125 ml
    vlažného mlieka
  • ks
    vajcia (z toho jedno na potretie)
  • 100 g
    rozpusteného masla
  • ks
    za hrsť strúhanky
  • ks
    ošúpaných hrušiek pokrájaných na kúsky
  • ks
    hrozienka
  • ks
    vlašské orechy
  • ks
    škoricový cukor

Postup

Do misy preosejeme múku s kypriacim práškom. Pridáme práškový a vanilínový cukor a nastrúhanú citrónovú kôru. V inej miske zmiešame vlažné mlieko s rozpusteným maslom (trochu masla necháme na neskôr) a jedno vajce. Túto zmes pridáme k múčnej zmesi a vypracujeme tuhšie cesto.

Cesto rozdelíme na dve časti (na dva záviny). Na pomúčenej doske z nich vyvaľkáme dva pláty s hrúbkou asi 2 mm. Každý plát posypeme strúhankou, na to poukladáme pokrájané hrušky a posypeme hrozienkami a posekanými jadrami vlašských orechov. Pokvapkáme zvyškom rozpusteného masla a posypeme škoricovým cukrom.

Rúru vyhrejeme na 200 stupňov Celzia. Obidva záviny opatrne stočíme a premiestnime ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme asi 20 minút, kým sa povrch nesfarbí dozlatista. Pred podávaním poprášime zmesou práškového a vanilínového cukru.
smudge

Video