MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Vyskúšajte ich urobiť doma: Domáce zavináče

  • 40 min.
  • 2 porcie
  • Stredná

Potrebujete tieto suroviny:

Potrebujeme:

  • ks
    sladkovodné ryby (pstruh, zubáč, belica, lieň, kapor), očistené, bez hlavy, plutiev a šupín

Na prvý nálev:

  • 500 ml
    vody
  • 500 ml
    octu
  • 125 g
    soli

Na druhý nálev:

  • 1,2 l
    vody
  • 300 ml
    octu
  • lyžica
    soli
  • lyžice
    cukru
  • 10 ks
    guľôčok celého korenia
  • ks
    guľôčok nového korenia
  • ks
    bobkový list
  • ks
    mrkva
  • ks
    biele cibule

Postup

Do hrnca dáme vodu, ocot a soľ. Zamiešame, aby sa soľ dobre rozpustila. Ryby prekrojené na polovicu uložíme do kameninovej alebo keramickej nádoby, zalejeme nálevom a necháme asi 5 dní odstáť v chladničke.

V deň prípravy zavináčov uvaríme druhý nálev. Do vody dáme ocot, soľ, cukor, celé a nové korenie a bobkový list. Privedieme do varu, pridáme očistenú, na „klátiky“ nakrájanú mrkvu a cibuľu nakrájanú na plátky. Povaríme asi 5 minút a nálev stiahneme z plameňa.

Vychladnutý nálev precedíme, odstránime bobkový list a zeleninu s korením si necháme. Ryby vyberieme zo slaného nálevu, odstránime z nich chrbtovú kosť i ďalšie kosti. Ryby naplníme cibuľou a mrkvou, zvinieme ich a závitky zopneme špáradlami.

Na dno zaváracieho pohára dáme korenie a vrstvu cibule, ktorá zostala z nálevu. Uložíme zavináče a zalejeme nálevom. Odložíme najmenej na 3 dni do chladničky. Ryby podávame s čerstvým pečivom.

Diskusia k článku