MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Zemiaková baba: Obľúbené sobotňajšie jedlo

  • 60 min.
  • 6 porcie
  • Stredná

Potrebujete tieto suroviny:

Potrebujeme:

  • ks
    veľká cibuľa
  • lyžica
    masti alebo rastlinného oleja
  • pol lyžica
    mletej červenej papriky
  • ks
    kvalitná údená klobása (najlepšie polosuchá)
  • 800 g
    zemiakov
  • 200 g
    uvarenej guľatej ryže
  • ks
    vajcia
  • ks
    strúčiky cesnaku
  • lyžica
    sušeného majoránu
  • ks
    soľ, mleté čierne korenie
  • ks
    masť a strúhanka na vymastenie a vysypanie plechu

Postup

Cibuľu nakrájajte nadrobno a opečte do sklovita na masti alebo na oleji. Pridajte mletú papriku a klobásu nakrájanú na kúsky. Opekajte asi 5 minút.

Zatiaľ najemno nastrúhajte očistené zemiaky. Vo väčšej mise ich zmiešajte s mierne vychladnutou podusenou cibuľou a klobásou, uvarenou ryžou, vajcami a prelisovaným cesnakom. Ochuťte sušeným majoránom, mletým čiernym korením a soľou.

Dobre premiešajte vareškou a rozotrite na stredne veľký vymastený a strúhankou vysypaný plech. Vo vyhriatej rúre pečte pri teplote 180 °C približne 40 minút, kým sa na povrchu nezačne tvoriť zlatistá kôrka. Potom teplotu zvýšte na 190-200 °C a dopečte do chrumkava. Čas pečenia závisí od veľkosti plechu a hrúbky baby.

Mierne vychladnutú alebo studenú babu pokrájajte na väčšie štvorce a podávajte ku kyslej polievke alebo zapíjajte kyslým mliekom.

Diskusia k článku