- 40 min.
- 10 porcie
- Stredná
Potrebujete tieto suroviny:
Potrebujeme:
- 1 kgzemiakov
- 1 lyžicamasla
- 1 ksvajce
- 1 kssoľ
- 200 gpolohrubej múky
- 100 gkrupice
- 100 grozpusteného masla na poliatie
- 50 gstrúhanky na posypanie
- 1 kspráškový cukor na posypanie
Postup
Zemiaky uvaríme v šupe domäkka, zlejeme, ošúpeme a ešte horúce prelisujeme. V mise zmiešame zemiaky s maslom, vajcom, so soľou, s múkou a krupicou. Vypracujeme jemné cesto, ktoré vyvaľkáme na valčeky.
Z valčekov cesta odkrajujeme rovnako veľké kúsky, ktoré v dlaniach vyformujeme na guľôčky. Povaríme vo vriacej osolenej vode približne 5 minút. Uvarené guľôčky scedíme. V hrnci na rozpustenom masle opečieme strúhanku. Pridáme scedené šišky a premiešame. Rozdelíme do tanierov a pocukrujeme. Podávame s kompótom.