Potrebujeme:

  • 1 stredne veľký pór
  • 3 - 4 stredné zemiaky
  • 250 ml smotany na varenie (12-percentnej)
  • 1 kocku zeleninového bujónu
  • 50 g masla
  • petržlenovú vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup:

  1. Zemiaky a pór očistite a pokrájajte na menšie kúsky. Na rozohriatom masle opečte pór do zmäknutia. Pridajte zemiaky, osoľte a poriadne premiešajte. Chvíľku spolu ešte opekajte.
  2. Zalejte 500 ml vriacej vody, pridajte kocku bujónu a varte asi 15 minút, pokiaľ zelenina nezmäkne. Prilejte smotanu a nechajte prevrieť. 
  3. Pomocou ponorného mixéra polievku dohladka rozmixujte. Ak je príliš hustá, dolejte vodou a podľa chuti osoľte a okoreňte. Podávajte ozdobené petržlenovou vňaťou.