Stres vám ničí zažívanie!

Stres vám ničí zažívanie!

Zlý deň? Niekto vás vytočil? Nič to, vyrieši to čokoláda. A najlepšie postojačky, kým sa polobehom rútite z práce rovno do druhej šichty – do domácnosti. Že ten obraz poznáte veľmi dôverne? Tak potom iste poznáte aj pocit, keď je brucho nafúknuté ako balón, keď žalúdok zvierajú kŕče a keď trávenie štrajkuje.

Stres ovplyvňuje zažívanie a naša strava zas ovplyvňuje zvládanie stresu. Čo robiť, aby šlo o vplyv v prospech, nie na úkor nášho zdravia? Venujme pozornosť tomu, čo jeme. Ale aj kedy, koľko, ako a kde to zjeme.

Čo sa deje, keď stresujeme?
Predovšetkým do svojich problémov zatiahneme aj žalúdok, ktorý začne byť „nervózny“ tiež. Pri emocionálnom strese sa zvyšuje vylučovanie kyseliny soľnej, pepsínu a nadmerne pracuje aj črevná peristaltika. Dlhodobým stresom riskujeme vážne zažívacie poruchy, vredy, zápaly žalúdka, chronické zápchy a výpočet zdravotných následkov tu žiaľ ani zďaleka nekončí. 

Pri jedení v strese robíme často banálne stravovacie chyby: potravu dostatočne neprežujeme, jeme v chvate, nestriedmo a nevyvážene. Takto prijatá potrava je záťažou pre tráviaci systém a hrozí, že jedlo nám ostane ležať v žalúdku dlhšie. Stres so sebou prináša zvýšené nároky na prísun niektorých živín, takže ak chceme znížiť napätie, musíme sa telu postarať o to správne palivo.

Cukor pomáha najrýchlejšie. Rýchlo sa dostane do krvi, upokojí nervy, nabije energiou. Problémom je ale rovnako rýchly a prudký pokles jeho hladiny v krvi, ktorý nevyhnutne nasleduje. Ten je sprevádzaný únavou a podráždenosťou.  Viac sa preto odporúčajú zložené cukry, ktoré nájdeme v cestovinách, prírodnej ryži, v zemiakoch, strukovinách a celozrnnom pečive.

Obaľte sa proti stresu (nielen tukom)
Vitamíny, minerály, cukry, tuky, bielkoviny... keď ich nedostaneme do tela v správnom čase, množstve a pomere, stres má hneď zelenú. Ak si so slovami podvyživený organizmus spájate obraz vyziabnutého človeka, máte pravdu len spolovice.

Podvýživa hrozí rovnako aj obéznemu, stačí, aby sa mu niektorej zložky potravy nedostalo toľko, čo treba. Popri telesných rizikách si podvýživou koledujeme o časté výkyvy nálad, nervozitu a v neposlednom rade aj problémy so zvládaním stresu.

Čo áno a čo nie?
Medzi antistresové potraviny patria predovšetkým citrusy vďaka ich obsahu bioflavonoidov. Pomáhajú aj jedlá s vysokým podielom vlákniny a niektoré bylinkové čaje (namiesto kávy, ktorá vás podráždi ešte viac). Nervy tiež chráni vitamín B1, vápnik, horčík, fosfor, draslík a zinok.

Autor: Dharma

Focus Media

Video

Diskusia

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Podobné články

"Najnovšie z Choroby"

Poradňa