Vaša pečeň môže schudnúť, dokonca rýchlejšie ako vy!

Vaša pečeň môže schudnúť, dokonca rýchlejšie ako vy!

Tri deti nedali Petrinej postave zabrať. Aj po štyridsiatke vážila dievčenských šesťdesiat kíl. Nikdy ich poriadne nerátala, ani kalórie, ani minúty na rotopéde, ako jej rovesníčky.

Nemala prečo. Až kým nevymenila zamestnanie. „Menej som sa nachodila a cítila som sa oveľa unavenejšia. Po každom jedle ma nafúklo, pod pravým rebrom ma čudne pichalo.

Pár dní. Potom to prešlo a prišlo znova,“ približuje, ako ju až ustavičné virózy priviedli k lekárke. „Nevedela, čo so mnou. Náhodou mi spravila pečeňové testy. S otrasnými výsledkami! Ja, štíhla abstinentka, som mala pečeň ako tučný alkoholik!“

Ešte stále nechápala, že má vážny problém. Lekárka jej vysvetlila, že ak vysedáva v kancelárii, obeduje za počítačom a večeria pred telkou, v jej tele prevládajú tuky na úkor svalov. „Málo pohybu, veľa stresu, nepravidelná a nezdravá strava, to všetko prispieva k stukovateniu pečene,“ vysvetľuje hepatológ Marián Oltman.

Ak nemáte svalovú hmotu, telo nedokáže tuk užitočne spracovať a uloží ho tam, kam nepatrí – do pečene a do čriev. Tuk nie je nečinný, je to biologicky aktívne tkanivo, produkuje hormóny a ďalšie látky. Medzi orgánmi narúša životne dôležité procesy – metabolizmus, krvný tlak či zrážavosť krvi. Máme ho tam všetci, problém je, ak ho je veľa. Podľa zahraničných štatistík sa jeden z piatich ľudí zrejme nachádza v skorom štádiu nealkoholického stukovatenia pečene.

Prvý tuk z pečene
Štúdie ukazujú, že ak sa rozhodnete zhodiť, práve tuk z pečene a jej okolia odíde ako prvý. „Prvým krokom, ako dostať pečeň do normálu, je zbaviť sa tuku. Chudnite pomaly, postupne, najlepšie pol kila až kilo za mesiac. Musíte vylúčiť pražené a pečené jedlá a zabudnúť na nočné prejedanie,“ vymenúva základné pravidlá hepatológ Oltman a doktor Skladaný ho dopĺňa: „Kým je choroba pečene v skorom štádiu, treba smerovať k ideálnej hmotnosti, ubrať z rafinovaného cukru, fruktózy v nápojoch, nepiť alkohol a obmedziť tuk.

Neviem o vedeckých dôkazoch, no na základe fyziológie trávenia verím tomu, že záleží aj na procese jedenia. Jedlo treba pomaly a v pokoji starostlivo požuť. V pokročilom štádiu je najúčinnejšia ľahká strava s obsahom bielkoviny každé tri hodiny, v noci každé štyri a pridať vitamíny, minerály,“ radí hepatológ Skladaný. Tak, ako ste ju jedlom ničili, jedlom ju môžete aj vyliečiť. Ak vám však štyridsať rokov na strave nezáležalo a priatelili ste sa s pohárikom, ako nová už nebude. No aspoň si zachránite život. Budete na to potrebovať čas, trpezlivosť a hlavne lekára.

10 najdrahších pochúťok sveta. Už ste ochutnali?

Pečeňová diéta
Naordinuje vám ju lekár aj pri chorom žlčníku, žlčových cestách, mononukleóze aj po sviatkoch plných prejedania. Nič nepokazíte, ak pri nej vydržíte nastálo.

ÁNO

  • Jogurty, acidofilné mlieka, tvaroh, tvrdé syry, čerstvé maslo, chudá hydina, hovädzina, teľacina, nemastné ryby, zemiaky
  • Obilniny, celozrnné pečivo – dvojdňové, bezvaječné cestoviny, ryža,
  • Zelenina – listová, mrkva, kaleráb, červená repa, paradajky bez šupky a zrniečok, brokolica, cuketa, kukurica, špenát,
  • Ovocie – banány, citrusy, jablká, marhule, čerešne, slivky aj sušené
  • Strukoviny – s mierou, jemné korenie – zelené, biele, bylinky

NIE

  • Smotana, šľahačka
  • Tučné mäso – husacina, kačacina, divina, bravčovina, vnútornosti, údeniny, salámy, ryby v oleji
  • Biele a čerstvé pečivo, lístkové cesto, šišky, lievance, palacinky
  • Kyslé uhorky, kapusta, kel, paprika, huby, cesnak
  • Ovocie so zrniečkami, mak, alkohol, kakao
  • Sýtené nápoje, pikantné korenie, čokoláda, sladkosti dochucovadlá

Pite
Čistú vodu, ovocné šťavy nesýtené minerálky čaje – rumančekový, mätový, repíkový, z pestreca mariánskeho.

Správne dýchanie: Zabudnite na otvorené ústa, prídete o chrbticu! 

Autor: Dáša Balogová/BŽ

Focus Media

Video

Diskusia

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Podobné články

"Najnovšie z Choroby"

Poradňa