Znížiť riziko vzniku tohto typu infekcie pomáha zmena životného štýlu plus z času na čas diéta. Hovorí sa, že konzumácia hrozna a pitie hroznovej šťavy má určité zdravotné výhody a pomáha ochrániť žalúdok. Je to skutočne tak?

Vírusy sa dostanú do žalúdka väčšinou prostredníctvom kontaminovanej potravy alebo z vody či stykom s nakazenou osobou. Medzi najčastejšie príznaky patrí vodnatá hnačka a zvracanie. Môžete mať tiež bolesti brucha, bolesti hlavy, bolesti svalov, zimnicu alebo miernu horúčku. Aj preto, že žalúdok sám od seba vírus nevie vyliečiť, je dôležité, aby sme podnikli kroky, aby sa ochoreniu predišlo.

pacient, zdravotnictvo, lekar, vysetrenie, bolest, zdravie
Zdroj: Shutterstock

Antioxidanty sú stále málo
Hrozno a hroznová šťava dodáva telu mnoho dôležitých živín, ako je vitamín C a draslík a môže mať aj určité ochranné výhody. Hroznová šťava môže znížiť riziko vzniku krvných zrazenín, pomáha znížiť hladinu LDL cholesterolu v krvi, pomáha udržiavať zdravý krvný tlak. Antioxidanty v strapcoch a v hroznovej šťave môžu tiež pomôcť znížiť riziko srdcových ochorení a aterosklerózy. Hrozno a hroznová šťava však nie sú schopné zabrániť žalúdočným vírusom.