Princíp výroby zdravých, aj polozdravých je rovnaký, fermentácia mlieka. Jogurty stále obsahujú živé kultúry. Hovorí sa o tom, že smotanový jogurt je zo všetkých najlepší, lebo obsahuje tuk a veľa vápnika. Omyl! Tučný smotanový jogurt neobsahuje v zásade viac vápnika ako obyčajný. Prečo je to tak? Vápnik je viazaný na bielkoviny. Ak jogurt obsahuje viac tuku ako bielkovín, vápnika je menej pre naše zuby a kosti.

Jogurty obsahujú éčka?
Áno, ale nie tie biele. Podľa legislatívy nie je povolené pridávať do bieleho jogurtu žiadne umelé látky s ochucujúcou zložkou. Žiadne farbivá, sladidlá, konzervanty. Pri farebných, ovocných jogurtoch je to rozdiel. Tie obsahujú všetko možné, živé aj umelé. Hlavne rôzne stabilizátory.

s
Zdroj: Shutterstock

Radšej acidko ako jogurt?
Budete sa čudovať, ale v kefíre je menej prospešných baktérií ako v jogurte, až desaťkrát. To ale neznamená, že nie je acidofilné mlieko zdravé. Len ide o iný fermentovaný produkt.