Banánové čipsy prevalcujú aj tie zemiakové: Vyrobte si ich sami doma
Banány nemusíte jesť iba surové, hoci takto chutia skvelo.

Môžete si z nich urobiť zdravé čipsy. Pečené banánové lupienky sú to práve na výlet alebo ako súčasť zdravého obeda. Jedzte čipsy samostatne, alebo ich kombinujte s orechmi a iným sušeným ovocím.

Pre najlepšiu chuť, zvoľte banány, ktoré sú zrelé, nemajú hnedé škvrny na šupke, ani mäkké oblasti. Režte banány na tenké plátky, v opačnom prípade znížite chuť aj kvalitné prepečenie. V závislosti od hrúbky plátkov, dva veľké banány vám stačia asi na 60 kusov čipsov.

Pridajte citrónovú šťavu
Citrónová šťava dodáva chuť a vitamín C, ale ešte dôležitejšie je, že bráni banánovým čipsom zhnednúť počas pečenia. Pre lepšiu chuť, použite čerstvo vylisovanú citrónovú šťavu. Ponorte banánové plátky do šťavy, čím zaistíte, že bude každý rez kompletne pokrytý šťavou.

Príprava
Usporiadajte banány na plech, posypte ich jemne morskou soľou. Banánové plátky pomaly pečte v predhriatej rúre na cca 200 stupňov Celzia. Príliš veľa tepla môže mať za následok ich spálenie na vonkajšej strane a mäkké vnútro. Pečte banány cca dve hodiny, v závislosti na požadovanom stupni krehkosti. Ak chcete podporiť pečenie, otočte banány v polovici doby prípravy.

Banánové čipsy prevalcujú aj tie zemiakové: Vyrobte si ich sami doma

Skladovanie
Keď už máte vaše ovocné čipsy hotové, nemenej dôležité je ich aj správne skladovať. Uložte banánové čipsy do plastovej, vzduchotesnej alebo sklenenej nádoby alebo ich dostatočne dobre utesnite do plastového vrecka.

Živiny
Banány sa jedia vo svete už viac ako 2000 rokov pre ich vynikajúce nutričné zloženie a vplyv na srdce. Aj preto hŕstka banánových čipsov môže hrať veľkú rolu v celkovom zdraví vášho srdca prostredníctvom vysokého množstva draslíka. Draslík je jedným z mála elektrolytov, ktoré telo potrebuje pre stabilizáciu srdcového rytmu a iných svalových sťahov. Draslík tiež pomáha zabraňovať celkovej telesnej slabosti, svalovým kŕčom a žalúdočnej nevoľnosti.

Schopnosť tela hojiť rany závisí čiastočne na produkcii kolagénu, bielkoviny potrebnej pre stavbu tkanív, kože a kostí v tele. Banánové čipsy dodávajú telu mierne množstvo mangánu, minerálu nevyhnutného pri výrobe kolagénu.

Autor: bb
Foto: Shuttesrtock