Vytúženú dovolenku spoľahlivo zničí pokazený žalúdok, salmonelóza či otrava jedlom. V lete je riziko omnoho vyššie, pretože teplo máte rady nielen vy, ale aj baktérie, ktoré sa nachádzajú vo väčšine potravín. Keď jedlo či nápoj necháte vyše hodiny na teplom mieste, ich počet sa zdvoj- až strojnásobí.

Neviditeľná hrozba
Po konzumácii kontaminovaného jedla či nápoja sa zvyčajne dostavia hnačky, nevoľnosť, vracanie, ale aj horúčka. Najčastejšie črevné infekcie spôsobujú salmonely, ktorými sa môžete nakaziť, keď zjete nedostatočne tepelne upravené mäso, morské plody, vajcia, údeniny, po domácky vyrobené majonézy, zmrzliny a cukrárske výrobky. Sezónne črevné infekcie majú na svedomí aj šigely, stafylokoky, baktérie rodu kampylobakter a niektoré vírusy. Najnebezpečnejšie letné bakteriálne nákazy však spôsobujú listérie, ktoré znamenajú najväčšie riziko pre deti, seniorov a budúce mamičky. Listériami môžu byť kontaminované najmä paštéty, mäkké syry a údené ryby.

Veci potrebné k občerstveniu uložte do piknikových košíkov.
Zdroj: archív

Záleží na podmienkach
Pri nákupe potravín na viac dní je dôležité vedieť, či budete mať k dispozícii chladničku, ideálne aj s mrazničkou alebo s mraziacim boxom. Ak nie, budete sa musieť uskromniť s trvanlivými výrobkami vrátane konzerv, ktoré zvládnu aj vyššie teploty. Najrizikovejšie sú potraviny, ktoré sa rýchlo kazia. Neberte si také, ktoré majú krátky čas spotreby alebo im dátum spotreby onedlho vyprší. Vhodné sú tiež malé porcie vákuovo balených potravín, ako sú syry či mäsové výrobky, pretože ich rýchlejšie spotrebujete. Vzduchotesný obal bráni kontaminácii a oxidácii, a tým aj kazeniu, ale aj vákuovo balené potraviny treba skladovať pri teplotách odporúčaných výrobcom.

TIP!
Baktérie spoľahlivo zničí dôkladné tepelné spracovanie potravín. Teplota pri varení či grilovaní by mala dosiahnuť minimálne 70 stupňov Celzia a pôsobiť najmenej 10 minút. Potraviny, ktoré sa nedajú tepelne spracovať, uchovávajte v c hlade pri teplote – 4 až 5 stupňov Celzia.