1. kolo: Bielkoviny
Spolu so sacharidmi a s tukmi tvoria trojicu základných živín. Organizmus z nich získava esenciálne aminokyseliny, ktoré si sám nedokáže vyrobiť. Hlavnými zdrojmi bielkovín sú živočíšne produkty, ale z nutričného hľadiska sú dostačujúce aj bielkoviny z rastlinnej stravy, napríklad zo strukovín. Denná potreba je asi gram bielkovín na kilogram hmotnosti. V 100 g zelenej sóje je 11,22 g bielkovín, v 100 g hrášku 5,42 g. Bod pre edamame.
Stav - 1 : 0

2. kolo: Vláknina
Nestráviteľná časť potravy na seba viaže škodlivé látky a odvádza ich z tela, čím chráni sliznicu čriev a je dobrou prevenciou rakoviny. Vláknina nezvyšuje krvný cukor, pomáha udržiavať optimálnu hmotnosť a znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení. Optimálny denný príjem vlákniny je pre ženy 25 mg, pre mužov 30 mg. Medzi jej najlepšie zdroje patria strukoviny. V 100 g zelenej sóje je 4,8 g vlákniny, v 100 g hrášku 5,1 g. Bod pre hrášok.
Stav - 1 : 1

d
Zdroj: Shutterstock

3. kolo: Horčík
Nízka hladina tejto minerálnej látky môže byť príčinou hypertenzie, migrény, svalových kŕčov, nespavosti, slabej koncentrácie, slabosti, úzkosti až depresie. Horčík upokojuje, podporuje správnu činnosť srdca, nervov a svalov, potrebujú ho kosti aj zuby. V kombinácii s vitamínom B6 zmierňuje príznaky predmenštruačného syndrómu. V 100 g zelenej sóje sa nachádza 224 mg horčíka, v 100 g hrášku iba 33 mg. Bod pre edamame.
Stav - 2 : 1

Víťaz: Edamame
Mladé, zelené zrnká sóje sú dôležitou súčasťou tradičnej japonskej kuchyne. Zelená sója patrí medzi najbohatšie zdroje rastlinných bielkovín, kyseliny listovej i ďalších vitamínov skupiny B – kyseliny pantoténovej, riboflavínu, tiamínu a niacínu. Čerstvá sója je bohatá aj na minerálne látky, ako je mangán, železo a meď. V Japonsku jedia edamame ako snack. Celé strúčiky povaria v slanej vode, potom odstránia vlákno pozdĺž strúčika, otvoria ho a zrnká vysypú rovno do úst. Krátko povarená alebo sparená zelená sója výborne chutí v šalátoch aj ako príloha.