Reklama

Je to fáma? Kvasinky vraj vylieči jogurt...

Reklama

Mykotická infekcia je niekoľkokrát za život strašiak v lone väčšiny žien. Svrbenie, pálenie, bolestivý styk a močenie, biely jazyk, zápach či hrudkovitý výtok v pohlavnej oblasti sú príznakom premnoženia baktérií, ktoré môže vyvolať niektorý typ kvasinkovej infekcie.

Ak to sama nezvláda
Vagína prechádza samočistiacim procesom, vyplavuje výtok, vyprázdňuje sa po menštruácií a reguluje si kyslú pH hodnotu, ktorá sa v ženskom intímnom orgáne veľmi citlivá.

Čo ich vyvoláva?
Problém je, ak sa „prekysličí", teda premnožia sa v nej baktérie rôznymi vplyvmi. Zníženou imunitou, stresom, hormonálnymi zmenami, nesprávnou hygienou - nedostatočnou, prílišnou alebo prostriedkami, ktoré ničia prirodzené prostredie vagíny, hormonálnou antikoncepciou a antibiotikami, cukrovkou, chorobami pečienky, krvi či žalúdka, obezitou, sexuálnou promiskuitou, príliš priliehavým, nepriedušným a syntetickým oblečením a spodnou bielizňou, alkoholom a prehnane sladkou stravou.

Oblasť pošty je ohrozená aj v čase tehotenstva, ale aj menštruácie a v období pred ňou, keď sa mení pH vagíny a pošva sa mierne rozširuje.

Nie je všetko mykóza
Odborníci upozorňujú, že symptómy mykózy sa nespájajú len s ňou, ako choroba premnoženie kvasiniek sa neobjavuje tak často, ako iné druhy bakteriálnych infekcií alebo zmiešané formy. Podľa príznakov by lekár teda mal najskôr presne určiť diagnózu a akútne ju liečiť.

Ak nie je infekcia silná, stačí výplach roztokom. Ak pokračuje, nastupuje ďalšia liečba antimykotikami alebo čípkami.

Jogurt zvnútra, nie zvonka
Osvedčený recept starých materí na svrbenie „tam dole", a to, potieranie postihnutých miest bielym jogurtom, nie je príliš efektívny. Možno pôsobí skôr ako upokojenie, ale podľa gynekológov funguje veľmi slabo alebo vôbec. Bakteriálny alebo mykotický zápal to nelieči.

Druhá vec je, konzumovať jogurt ako prevenciu pred zápalmi. Musí však obsahovať probiotické kultúry, ktoré dobré kvasinky v našom tele a orgánoch podporujú. A nielen v reklame.

Autor: Mirka