Pažítka
Jemná, voňavá vňatka má jednu skvelú vlastnosť – nahradí časť soli. Teplo by ju zničilo, preto ju používajte len v studenej kuchyni – do nátierok, šalátov, pokrmov z tvarohu, vajec a zo smotany, - alebo na chlieb s maslom. Iné bylinky by ju prehlušili.
Petržlen
Kamkoľvek pridáte priehrštie posekaných lístkov, nič nepokazíte. Petržlenová vňať znižuje krvný tlak, pomáha vyplavovať škodlivé látky a posilňuje imunitu. Dobre si rozumie so všetkými bylinkami.
Kôpor
Strapatú bylinku sladkastej chuti nájdete hojne v receptoch škandinávskej kuchyne. Podporuje trávenie a posilňuje imunitu. Hodí sa hlavne do studených pokrmov, do varených až po odstavení. Kôprom ochucujte ryby, smotanové a tvarohové nátierky, biele omáčky a cestoviny. Nekombinujte s inými bylinkami.