V jej prirodzenom stave, keď je nelúpaná, vydrží aj niekoľko mesiacov v chladnej pivnici s miernou vlhkosťou. V chladničke má tendenciu vyschnúť, takže vyžaduje trochu inú starostlivosť. Korene mrkvy sú bohaté na prírodné cukry a betakarotén, čo jej pomáha udržať si farbu a textúru pri varení. Mladá mrkva je sladšia, zatiaľ čo väčšie a staršie mrkvy môžu byť drevnatejšie.

1. Ukladanie vo vode
Najväčším problémom olúpanej mrkvy v modernej chladničke je nízka úroveň vlhkosti. Ak odstránime jej ochrannú vrstvu, rýchlo vyschne. Jeden spôsob, ako sa tomu dá vyhnúť je uložiť mrkvu do uzavretej nádoby so studenou vodou. Nie je to úplne ideálne, pretože voda z nej vytiahne niektoré živiny, ale zachová jej vlhkosť a chrumkavosť. Vodu treba meniť každý deň, aby sa zabránilo rastu plesní. Mrkva takto vydrží až jeden týždeň iba s malou stratou kvality.

Voda zachová v mrkve vlhkosť.
Zdroj: Pinterest
Voda zachová v mrkve vlhkosť.