Zdravie zo suda
Najemno pokrájaná hlávková kapusta, ktorá prešla bakteriálnym kvasením, je ešte zdravšia ako surová. Obsahuje množstvo užitočných mikroorganizmov a enzýmov, ktoré zlepšujú trávenie a vstrebávanie živín. Podporuje látkovú premenu, tvorbu krviniek a hormónov, regeneruje bunky, znižuje krvný tlak a urýchľuje odvádzanie odpadových látok z tela. Jedzte ju pravidelne, aby ste si zlepšili odolnosť proti infekciám a posilnili imunitný systém pred útokom jesenným vírusov.

f
Zdroj: Shutterstock

Na stovky spôsobov
Kapusta a jej príbuzný hlávkový kel sú mimoriadne variabilná zelenina. Môžete ich spariť, variť, dusiť, zapekať, plniť alebo jesť surové ako šalát. Ich chuť najlepšie vyzdvihnú zelerové a horčičné semienka, muškátový orech, estragón, tymian, rasca, cesnak, kôprová vňať, bobkový list, nové a čierne korenie. Kvasená kapusta zaujímavo chutí s čučoriedkami, ananásom, jablkami, hroznom, hrozienkami aj so sušenými datľami a s figami.