Milujete však jej chuť hneď zrána? Prebúdza vás ako všetkých tých hercov v reklame a keby ste mohli, doslova by ste za jej vôňou do kuchyne doleteli?

STOPka!
Všetkých, ktorých trápi žalúdok by sa mali vyvarovať kávičkovaniu na hladný žalúdok. Predovšetkým ide o silnú tureckú kávu. Nie je pravda, že s kvapkou mlieka žalúdku neuškodí. Vždy sa treba najprv najesť, zaplniť žalúdok výživným jedlom, až potom to zapite vašou obľúbenou čiernou kávou. Káva nalačno totiž provokuje žalúdočné kyseliny. Nestačí si dať hneď po káve protivredové tabletky alebo bylinky na zníženie kyslosti žalúdočnej šťavy. Kyslá šťava v žalúdku pomáha tráviť jedlo.

Na zdravie! Pri káve to rozhodne platí
Zdroj: Shutterstock

Ak sa vám naruší sliznica žalúdka, je už zle. Pokiaľ sa stresujete, nespávate a máte ešte k tomu zlú životosprávu, potom je kávičkovanie ten najhorší zabijak. Pitie kávy pred jedlom spôsobuje dramatický nárast cukru v krvi. Kanadskí vedci študovali na zdravých mužoch, ako na nich pôsobí tento tradičný zlozvyk. Po vypití čierneho moku jedli až o hodinu neskôr, hodnota cukru sa vyšplhala o 250% vyššie, než je normál. Káva nalačno je preháňadlo a zbytočne dráždi črevá.