Ak to s kávou preženiete, môžu sa u vás objaviť problémy so zaspávaním, úzkosť, či dokonca aj panické záchvaty. V takých prípadoch treba piť menej kávy. Zdroj foto: Shutterstock
Ak to s kávou preženiete, môžu sa u vás objaviť problémy so zaspávaním, úzkosť, či dokonca aj panické záchvaty. V takých prípadoch treba piť menej kávy. Zdroj foto: Shutterstock


STOPka!
Všetkých, ktorých trápi žalúdok by sa mali vyvarovať kávičkovaniu na hladný žalúdok. Predovšetkým ide o silnú tureckú kávu. Nie je pravda, že s kvapkou mlieka žalúdku neuškodí. Vždy sa treba najprv najesť, zaplniť žalúdok výživným jedlom, až potom to zapite vašou obľúbenou čiernou kávou. Káva nalačno totiž provokuje žalúdočné kyseliny. Nestačí si dať hneď po káve protivredové tabletky alebo bylinky na zníženie kyslosti žalúdočnej šťavy. Kyslá šťava v žalúdku pomáha tráviť jedlo.

Ak sa vám naruší sliznica žalúdka, je už zle. Pokiaľ sa stresujete, nespávate a máte ešte k tomu zlú životosprávu, potom je kávičkovanie ten najhorší zabijak. Pitie kávy pred jedlom spôsobuje dramatický nárast cukru v krvi. Kanadskí vedci študovali na zdravých mužoch, ako na nich pôsobí tento tradičný zlozvyk. Po vypití čierneho moku jedli až o hodinu neskôr, hodnota cukru sa vyšplhala o 250% vyššie, než je normál. Káva nalačno je preháňadlo a zbytočne dráždi črevá.

Kedy je najzdravšie dať si kávičku? Všetci to robíme zle

Predávkovanie
Káva sa svojím vplyvom na prázdny ranný žalúdok vyrovná prepraženému hamburgeru. Dôležitá je však aj kvalita kávy. Niektoré druhy zŕn môže naše telo prijímať s väčšími problémami ako iné. Veľa záleží nielen od toho koľko káv za deň vypijeme, ale aj aké silné. Ak to preženieme, hrozí nám predávkovanie kávou čo u človeka vyvoláva búšením srdca, nervozitu, zvieranie žalúdka. Ak máte zálusk na skvelú figúru, na kávu hneď zabudnite.

Káva s cukrom či mliekom, to všetko je zbytočná energia, ktorá sa tvrdo spaľuje. Navyše, veľké množstvo kávy škodí mnohým našim orgánom. Pre väčšinu z nás je káva každodenným rituálom. Väčšina ju pije doma, asi 24 % v práci a podľa prieskumov len 1 % v kaviarňach. Zvykneme si do nej pridávať umelé sladidlá, ale aj smotanu. Aj preto si kávu mnohí radi vychutnávajú. Pomaly a s pôžitkom. Polovica ľudí pri nej konzumuje niečo sladké...

Autor: maj
Foto: Shutterstock