Vedecké poznatky preukázali, že pravidelná konzumácia brokolice chráni organizmus pred vznikom pľúcnych nádorov u fajčiarov, pred rakovinou hrubého čreva a maternice. Okrem toho pomáha telu lepšie znášať ionizujúce žiarenie. Taktiež v nej nájdeme veľa železa a kyseliny listovej (vitamín B9). Tá je veľmi dôležitá počas tehotenstva a v období pred počatím nového života. Jej dostatok znižuje riziko zdravotnej poruchy v období prenatálneho vývoja – rázštepu chrbtice plodu.

Brokolicu môžete rovnako ako väčšinu ostatnej zeleniny jesť surovú alebo varenú. Varenie ale môže znížiť obsah jej vitamínov a minerálov. Spôsoby varenia a čas ohrievania majú vplyv na to, koľko živín stratíme. Dokonca aj surová zelenina stráca výživové hodnoty, ak sa nezje ihneď po zbere.

Typy varenia
Môžete variť brokolicu v pare, smažiť, vyprážať, alebo ju hodiť do variacej vody či do mikrovlnky. Upozorňujeme, že čím je kratšia doba varenia a menej použitej vody, tým viac živín si brokolica udrží. Brokolica by mala zostať jasne zelená a mäkká aj po varení.

Straty živín
Tepelnou úpravou sa strácajú proteíny a sacharidy. Brokolica má 3,4 g bielkovín a 6 g sacharidov v stonke. Varenie v pare zachováva najväčšie množstvo bielkovín a cukrov. Smaženie a vyprážanie spôsobuje najväčšie straty bielkovín a glukózy.

Kráľovná zeleniny: Varte ju opatrne! Je precitlivelá na tepelnú úpravu

Stopové straty
Vitamíny rozpustné vo vode, ako je vitamín C a B-komplex sa zvyčajne vyplavia do vody pri varení. Varenie spôsobí najväčšiu stratu chlorofylu, ktorý dáva zelenine jej farbu. Brokolica stráca skoro všetko vyprážaním, najväčšie sú straty vitamínu C, až 30%.

Vyprážanie tiež spôsobuje najväčšie straty karotenoidov. Ak konzumujete vývar z uvarenej brokolice, môžete pre seba získať veľkú časť zo stratených vitamínov, bielkovín a glukózy. Použite najmenšie množstvo vody a varte čo najkratšiu dobu. Nikdy nepoužívajte na zeleninu mikrovlnnú rúru.