Nedostatok reálneho času, pohodlnosť, imobilnosť, šetrenie peňazí, vyčerpávajúca každodennosť nákupov, neschopnosť zostaviť si vhodný a výživný jedálniček, nedostatočné informácie o obľúbených potravinách a v neposlednom rade aj nízka kvalita potravinového trhu na Slovensku aj lockdown, to všetko môžu byť príčiny objednávania si jedla.

Online nakupovanie
Zdroj: Shutterstock

Čo chcú Slováci
Najviac Slovákov tak činí najmä pre úsporu času, pohodlie donášky domov a fyzickú nedostupnosť najbežnejších potravín ako nápoje, mliečne výrobky, pečivo. Napriek zdanlivému protirečeniu očakávame od online nakupovania potravín aj čerstvosť – to najlepšie z lokálneho trhu priamo k našim dverám, najmä ovocie či zeleninu. Zatiaľ teda oceňujeme predovšetkým formálne výhody takto nakúpenej potravy.

Žiadne experimenty
Slováci sú teda v nakupovaní konzervatívni aj na tejto úrovni. Nepokúšajú sa vo veľkom skupovať pokrmy, ktoré sú na našom trhu vzácne, nedostupné alebo predražené, ako tomu je v zahraničí. Napríklad náš trh s proklamovanými biovýrobkami alebo kvalitnými sezónnymi potravinami by sa dal takto v ľahkosti porovnať so zahraničným a zrejme by sme nedopadli najlepšie.