Biely chlieb je ľahké určiť, má bledú múku. Celozrnný chlieb je v rôznych odtieňoch hnedej, od veľmi ľahkej až po veľmi tmavú, v závislosti od výrobcu a značky.

Biely chlieb je ľahké určiť, má bledú múku. Celozrnný chlieb je v rôznych odtieňoch hnedej, od veľmi ľahkej až po veľmi tmavú, v závislosti od výrobcu a značky. Mnohí ľudia prirodzene tiahnu k bielym chlebom, pretože vyzerá jasnejší a jemnejší - celkovo je atraktívnejší. I keď môže vyzerať lepšie, je biely chlieb vlastne pre vás lepší?

Pšenično-ražný chlieb
Zdroj: Laura Witteková

Biely chlieb je vyrobený z rovnakých zdrojov zŕn ako tmavý. Rozdiel spočíva v príprave. Ak chcete mať bielu múku, musíte sa zbaviť otrúb a klíčkov. Zmes sa preberie a endosperm (vnútorná časť zrna) sa zhromažďuje ako biela múka. To vysvetľuje, prečo celozrnný chlieb obsahuje viac živín ako biely chlieb. Bielemu chlebu chýbajú kľúčové prvky, ktoré prispievajú k jeho celkovému zdraviu.

Chlebíky od výmyslu sveta v galérii.

Biela múka je používaná v mnohých zmesiach na torty, múčniky a iné sladkosti. Takže v podstate, biely chlieb je bližšie k dezertom ako ku výživnému celozrnnému produktu. V potravinovej pyramíde pekárenských výrobkov a obilnín tvorí základ. Biely chlieb musí byť konzumovaný striedmo, pretože má veľmi malú výživovú hodnotu. Technicky vzaté, patrí v hornej časti pyramídy s ďalšími sladkosťami.