Zápal pankreasu, tzv. pankreatitída, je neschopnosť pankreasu normálne fungovať, čo ovplyvňuje schopnosť tráviť potravu, najmä potraviny s vysokým obsahom tuku. Ako je to však so zemiakmi, keď máte v tele zápal?

Chronická pankreatitída je väčšinou spôsobená nadužívaním alkoholu.
Zdroj: Shutterstock
Chronická pankreatitída je väčšinou spôsobená nadužívaním alkoholu.

Zápal pankreasu
Zápal pankreasu je buď akútny alebo chronický. Akútna pankreatitída je najčastejšie spôsobená žlčovými kameňmi alebo nadmerným užívaním alkoholu. Chronická pankreatitída je väčšinou spôsobená nadužívaním alkoholu. Keď je pankreas zapálený, enzýmy, ktoré sú za normálnych okolností neaktívne, kým nedosiahnu tenké črevo, sa stávajú aktívne v pankrease a útočia a poškodzujú tkanivá. Počas akútneho záchvatu nemôžete jesť, aby si váš pankreas oddýchol. Je nutná hospitalizácia na kontrolu bolesti a hydratácie. Odporúča sa strava s nízkym obsahom tuku.

Zemiaky sú top
Vaša podžalúdková žľaza nahrádza enzýmy, ktoré pomáhajú tráviť bielkoviny, sacharidy a tuky, ale enzým, ktorý štiepi tuky je najviac ovplyvnený pankreatitídou. Konzumácia potravín s vysokým obsahom tuku (ak máte zápal pankreasu), spôsobuje bolesti brucha a malú absorpciu. Obmedzenie denného príjmu tukov na 40 až 60 g denne môže pomôcť zabrániť nepríjemným príznakom.