Každá zdravá žalúdočná sliznica je chránená pred vlastnou kyselinou ochranným lemom hlienu. V prípade vzniku nerovnováhy medzi tvorbou ochranného hlienu a produkciou kyseliny, môže dôjsť k čiastočnému natráveniu žalúdočnej sliznice, tj. k vzniku žalúdočného vredu.

travenie
Zdroj: Shutterstock

Tí, ktorých trápia žalúdočné vredy sa obvykle radšej vyhýbajú citrusovým plodom kvôli obavám, že kyslé šťavy by mohli podráždiť sliznicu v celom zažívacom trakte. Odborníci však prišli na to, že grep môže práve týmto ľuďom pomáhať. Poľskí vedci na čele s Thomasom Brzozowským na pokusoch s hlodavcami zistili, že extrakt z jadierok grapefruitu blahodarne ovplyvňuje tvorbu a množstvo žalúdočnej kyseliny, zásobovanie vredov krvou a dokonca upokojuje podráždenú sliznicu.