Detoxikačné programy sa tešia veľkej popularite, lebo mnohé okrem očisty tela sľubujú aj schudnutie a ďalšie výhody. Niekedy však v tele narobia viac škody ako úžitku, najmä keď je ich súčasťou hladovanie a užívanie laxatív alebo diuretík. Najlepší spôsob jarnej očisty je prirodzený - pomocou zdravých potravín, ktoré posilnia samočistiace mechanizmy tela.

Listy a hlúbiky
Listová a hlúbová zelenina patria medzi „superčističe“. Z výsledkov štúdie zverejnenej v roku 2015 vyplýva, že všetky hlúboviny majú protizápalové, protivírusové a protirakovinové účinky a vysoký obsah vlákniny, ktorý podporuje vylučovanie škodlivých látok. Brokolica obsahuje špeciálne látky, ktoré chránia pred znečisteným ovzduším. Špenát a púpavové listy sú výborný zdroj chlorofylu, považovaného za najlepší detoxikačný rastlinný pigment.

Citróny
Kyselina citrónová čistí pečeň a chráni pred oxidačným stresom, tvrdí štúdia z roku 2014. Iný výskum ukázal, že denné pitie citrónovej šťavy v kombinácii so svižnou chôdzou upravuje krvný tlak. Šťavu nikdy nepite čistú, ale zriedenú vodou a cez slamku. Potom si vypláchnite ústa čistou vodou, ale neumyte si zuby. Kyselina citrónová totiž poškodzuje zubnú sklovinu rovnako účinne, ako rozpúšťa vodný kameň vo varnej kanvici.

Najlepší spôsob jarnej očisty je prirodzený pomocou zdravých potravín
Zdroj: Shutterstock
Najlepší spôsob jarnej očisty je prirodzený pomocou zdravých potravín

Jablká
Obľúbené jabĺčka sú bohaté na rozpustnú vlákninu – pektín, ktorý doslova zbiera škodlivé látky z krvi a zároveň znižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu. Štúdia z roku 2006 odporúča jesť veľa jabĺk hlavne ľuďom, ktorí pracujú v znečistenom prostredí, alebo žijú v oblastiach s vyššou koncentráciou znečisťujúcich látok v ovzduší. Výskum totiž ukázal, že jablčné pektíny vychytajú a vylúčia z tela aj také toxíny, ako je ortuť a olovo.

Cesnak
Smradľavého príbuzného cibule nemá každý rád, ale z času na čas je dobré dať si aspoň cesnakovú kúru, napríklad cez víkend. Antibiotické, antibakteriálne, antifungicídne a protizápalové vlastnosti cesnaku ľudia využívajú tisícky rokov, ale iba nedávno veda potvrdila jeho ďalšie jedinečné účinky. Závery špeciálneho výskumu cesnaku, publikované v roku 2014, poukazujú na to, že cesnak blokuje aktivitu karcinogénnych látok, podporuje detoxifikáciu, dokonca chráni DNA pred poškodením.