Bohužiaľ, riziká sú skutočne veľké a následky môžu byť smrteľné, zvlášť pre citlivých a slabých ľudí. Je dôležité pochopiť zdravotné problémy, ktoré sa môžu vyskytnúť a majú aj rýchly spád. Surové cesto, aj keď je pripravované doma z tých najlákavejších ingrediencií, môže byť kontaminované patogénmi.

Salmonela
Najväčšie riziko surového cesta spočíva v nákaze baktériou salmonela. Salmonela sa môže dostať do surového cesta cez kontaminované vajcia. Každé jedno z 20.000 vajec v obchodoch obsahuje baktérie salmonely, ktoré sa vedia dostať do vnútra neporušeného vajíčka.

Príprava cesta potrvá asi 35 minút. Cesto vykysne približne za 60 minút. Koláč ponechajte v rúre 60 minút.
Zdroj: pinterest/jovialfoods.com

Aj keď ho pred rozbitím z vonkajšej strany umyjete, nemusíte sa baktérie zbaviť. Ak ochutnáte salmonelou kontaminované cesto, môžu sa u vás do troch dní objaviť príznaky ako zvracanie, nevoľnosť, kŕče, horúčka, hnačka a bolesti hlavy. Vo väčšine prípadov, telo prekoná infekciu počas niekoľkých dní.