Tri biele postrachy
Na našich stoloch sa vyskytujú hneď v trojici – biely cukor, soľ a biela múka! O nezdravom pôsobení väčšieho množstva cukru a soli v strave hovoriť netreba. Avšak v snahe o zdravý životný štýl, či pri chudnutí by ste mali venovať svoju pozornosť aj pečivu.

Možno ste počuli o diétach, ktoré pečivo úplne zakazujú. Chlieb a pečivo však môže byť súčasťou vyváženej zdravej diéty, musí byť však celozrné. Práve tento druh je bohatý na vlákninu, vitamíny, minerálne látky aj esenciálne mastné kyseliny. To všetko vďaka celozrnej múke, ktorá obsahuje aj vonkajšiu vrstvu obilných zŕn. Vďaka vyššiemu množstvu vlákniny vás tak celozrné výrobky zasýtia omnoho spoľahlivejšie ako klasický biely rožok.

Ako si vyberať?
Rozhodne nie podľa farby! Pekárenské výrobky sú zvyčajne dofarbované, a tak chlieb tmavej farby nie je automaticky celozrný. Platí to aj o ostatnom pečive. Preto sa budete musieť lepšie pozrieť na zloženie daného výrobku.

Čo by ste však na etikete mali hľadať? Hľadajte výrobky, ktoré obsahujú žitný, pšeničný, sójový, či pšenično-sladový šrot, otruby, žitnú múku, pšeničné klíčky alebo ľanové semienka. Takéto výrobky vás nielen vynikajúco zasýtia. Dôležité je, že vám z nich stačí skonzumovať menšie množstvo.

Cena vs. kvalita
Za zdravie sa platí, nie je zadarmo. Držte sa toho hlavne pri výbere potravín, radšej menej, ale kvalitných ako viac, ale nezdravých. Celozrné pečivo pôsobí na naše trávenie veľmi pozitívne, dodá vám viac sily a navyše cez zdravé trávenie posilňuje imunitný systém.

d
Zdroj: Shutterstock

Aby ste si zdravý rožok nepokazili...
Samozrejme, len kúpou celozrného pečivo automaticky neschudnete, dbajte na to, k čomu si chutný rožok dáte. Ak dbáte na štíhlu líniu, nezajedajte polievky pečivom, vyhýbajte sa bagetám s majonézami a šetrite pri natieraní maslom či margarínom.

Náš tip:
Rožok s olivovým olejom, rajčinou a kúskom nízkotučného syra. Skúste si pochutnať v stredomorskom štýle a maslo nahraďte zdravším (kvalitným) olivovým olejom. Spolu s bohatou zeleninovou oblohou vám poslúži ako sýte raňajky alebo večera.