Ľudia s alergiou na mrkvu sú zväčša tiež alergickí na peľ brezy, pretože bielkoviny v surovej mrkve sú podobné tým, ktoré sú v tomto pele. Varenie bielkoviny zničí, takže mrkva je bezpečnejšia na konzumáciu, aj keď máte na ňu alergiu.

Príznaky
Alergia na surové ovocie a zeleninu je zvyčajne spojená s peľovou alergiou. Mierne reakcie zahŕňajú brnenie pier a úst alebo svrbenie či ich pálenie. Ďalšie závažné reakcie môžu byť kýchanie, slzenie, dýchavičnosť, opuch pier a úst, a dokonca aj problémy s dýchaním. Objavujú sa aj kožné vyrážky alebo žihľavka.

mrkva
Zdroj: Shutterstock

Rizikové faktory
Ľudia, ktorí trpia sennou nádchou alebo majú astmu alebo ekzém sú rizikoví aj pre mrkvu. Mnoho ľudí z potravinových alergií vie "vyrásť". Ekzémy a astma sa objavujú s pribúdajúcim vekom, ale dospelí sú častejšie postihnutí syndrómom ústnej alergie ako deti.