Ochutnávali ste HO počas celého detstva: Dnes takú chybu už nerobte!

Bohužiaľ, riziká sú skutočne veľké a následky môžu byť smrteľné, zvlášť pre citlivých a slabých ľudí. Je dôležité pochopiť zdravotné problémy, ktoré sa môžu vyskytnúť a majú aj rýchly spád. Surové cesto, aj keď je pripravované doma z tých najlákavejších ingrediencií, môže byť kontaminované patogénmi.

Salmonela
Najväčšie riziko surového cesta spočíva v nákaze baktériou salmonela. Salmonela sa môže dostať do surového cesta cez kontaminované vajcia. Každé jedno z 20.000 vajec v obchodoch obsahuje baktérie salmonely, ktoré sa vedia dostať do vnútra neporušeného vajíčka.

Aj keď ho pred rozbitím z vonkajšej strany umyjete, nemusíte sa baktérie zbaviť. Ak ochutnáte salmonelou kontaminované cesto, môžu sa u vás do troch dní objaviť príznaky ako zvracanie, nevoľnosť, kŕče, horúčka, hnačka a bolesti hlavy. Vo väčšine prípadov, telo prekoná infekciu počas niekoľkých dní.

E. coli
E. coli je ďalší typ baktérie, ktoré môžu infikovať surové vajcia a dostať sa do surového cesta. Príznaky infekcie E. coli sú podobné tým, ktoré sa objavujú pri salmonele, vrátane krvavej hnačky, zvracania a kŕčov v bruchu. Avšak, niektoré kmene E. coli sú obzvlášť nebezpečné a môžu spôsobiť aj poškodenie orgánov. Zotavenie sa zvyčajne trvá asi týždeň, a nevyžaduje žiadnu liečbu, to sa ale netýka slabších jedincov, u ktorých sa môže vyvinúť potenciálne smrteľné zlyhanie obličiek.

Ochutnávali ste HO počas celého detstva: Dnes takú chybu už nerobte!

Vysoko rizikové skupiny
Medzi ne patria tehotné ženy, malé deti a starší ľudia. Tí môžu mať väčšie problémy s obranyschopnosťou pred baktériami v prípade nákazy. Asi tretina všetkých infekcií salmonely sa vyskytuje u detí do 5 rokov. Ľudia s oslabeným imunitným systémom, ako sú pacienti s HIV sú tiež vysoko rizikové skupiny.

Bezpečnosť potravín
Vajcia sú najznámejším vinníkom ochorení, pokiaľ sa konzumujú v surovom ceste. Aj surové alebo nepasterizované mlieko použité pri príprave cesta môže byť ďalším zdrojom kontaminácie.

Aj preto znova opakujeme:
• Nikdy neochutnávajte surové cesto na koláče a sušienky
• Nikdy neolizujte šľahače, lyžice alebo misy, ktoré obsahujú surové cesto
• Pri pečení koláčov si umyte ruky skôr, než začnete pracovať s cestom a ihneď po manipulácii so surovými vajciami

Hoci môžete namietať, že ste surové cesto ochutnávali počas celého detstva a nič sa vám nestalo, jednoducho ste mali iba šťastie. Navyše, kvalita dnešných potravín a hlavne vajíčok sa podstatne zmenila a líši sa od tej, na ktorú sme boli kedysi tak pyšní.

Autor: maj
Foto: Shutterstock