Takmer polovica Slovákov zároveň deklaruje, že je pre nich dôležité v akých podmienkach žijú sliepky, ktoré vajíčka znášajú, ale iba 36 % rozumie symbolom, ktoré na vajíčkach označujú typ chovu. Aj tieto zistenia priniesol septembrový prieskum spotrebiteľských preferencií, ktorý na reprezentatívnej vzorke 1020 respondentov uskutočnila agentúra 2muse.

Vajcia nájdete skoro v každej domácnosti
Potvrdzujú to aj čísla. „Môžeme povedať, že v našej krajine skoro vôbec neexistujú ľudia, ktorí by vajcia nekonzumovali. Iba 9 % respondentov deklarovalo, že túto komoditu nenakupuje vôbec,“ interpretuje výsledky reprezentatívneho prieskumu Michal Vyšinský z prieskumnej agentúry.

x
Zdroj: Shutterstock

Názory na konzumáciu vajec sa v dnešnej dobe rôznia. Ich zaradenie do jedálnička je však dôležité aj z pohľadu vyváženej stravy. „Vajíčka majú z hľadiska výživy množstvo benefitov. Obsahujú veľké množstvo makroživín aj mikroživín, všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, ktoré sú podstatné pre ochranu a budovanie svalovej hmoty. Patria medzi biologicky najkvalitnejšie a najlepšie využiteľné zdroje bielkovín,“ opisuje ich pozitíva výživový expert MUDr. Boris Bajer. Slovákom najviac chutia v podobe miešaných vajec, tzv. praženice.

Prieskum sa zameral aj na to, na čom Slovákom pri kúpe vajec najviac záleží. Pri výbere dbajú najmä na ich čerstvosť, pôvod a cenu. Nové trendy a spôsob myslenia však zanechali stopu aj v spotrebiteľských preferenciách. Dôležitými sa stávajú aj typ chovu či humánne podmienky sliepok. Skoro polovica respondentov sa vyjadrila, že je pre nich pri nákupe podstatná aj informácia o tom z akého chovu vajcia pochádzajú.