Zelenina sa stáva aktívnou už v pôde pre škodlivé mikroorganizmy, ktoré nám môžu spôsobiť ochorenia, niekedy dokonca ešte pred odporúčaným dátumom spotreby. Aj keď budete mať zeleninu v chladničke, môžete nakoniec skonzumovať plesne, baktérie aj kvasinky.

zelenina
Zdroj: Shutterstock

Skladovanie
Všetka zelenina môže byť toxická, keď ju nebudete držať na bezpečnom mieste a pri správnej teplote, ktorá nie je dostatočne chladná, aby sa pri nej nerozmnožovali škodlivé mikroorganizmy. Bezpečná doba skladovania zeleniny sa líši. Mäkká, vodnatá zelenina, ako špenát a šalát, zostane vo výbornom stave za menej ako jeden týždeň. Krájaná zelenina, ako nasekaná zelená paprika, na kocky nakrájaná cibuľa a kapustový šalát sa rýchlo zhoršuje po dvoch až troch dňoch. Hustá, tvrdá zelenina, napríklad mrkva a červená repa, do dvoch týždňov.

Baktérie, plesne a kvasinky sú primárnym zdrojom ochorení spôsobených konzumáciou starej zeleniny. Poškodená alebo obúchaná zelenina je hlavným cieľom pre rozklad a infekcie počas skladovania, ale aj zelenina, ktorá je v dobrom stave, môže skrývať nebezpečenstvo. Nedokonalosti na povrchu vašej zeleniny sú hlavnými miestami pre vstup neviditeľných baktérií. Niektoré baktérie sú prítomné na šupke zeleniny, keď si ich prinesiete do vášho domova, a majú schopnosť rozvíjať sa aj v chladnom prostredí.