1. Tvaroh a mlieko dajte do hrnca a spolu zohrievajte dovtedy, kým sa nezačne oddeľovať srvátka a nevznikne hustá syrová hmota.
2. Obsah hrnca preceďte cez husté sitko, aby ste oddelili syr od srvátky. Srvátku však nevylievajte – je zdravá a môžete ju vypiť.
3. Syrovú hmotu vráťte do hrnca, pridajte maslo a sódu. Zahrievajte na miernom ohni. Hmota sa spojí a získa konzistenciu podobnú topenému syru.
4. Odstavte a podľa chuti nechajte tak alebo vmiešajte do syra rôzne bylinky, orechy, celé korenie a podobne. Hotový syr dajte do silikónových formičiek alebo do misiek. Nechajte vychladnúť a dajte stuhnúť do chladničky.

Čitateľka Martina, Hviezdoslavov

Farmárske maslo
Doma môžete vyrobiť aj chutné maslo ako z farmárskeho trhu. Budete potrebovať iba 2 tégliky smotany na šľahanie (obsah tuku 33 %). Smotanu nalejte do misky a ručným šľahačom šľahajte, kým sa podmaslie neoddelí od smotany a nevznikne hruda masla.

Podelíme sa s vami o super nápad na lacný a rýchly domáci syr a maslo

 

Preložte ju do sitka vyloženého bavlnenou čistou utierkou a vyžmýkajte, aby ste maslo zbavili aj poslednej tekutiny. Hotové maslo dajte do misky so studenou vodou a trikrát ho prepláchnite. Preložte do nádobky s vrchnákom a uskladnite v chladničke. Alebo môžete dať do formičky, zabaliť do papiera na pečenie, previazať motúzom a podarovať mame či priateľkám.

BÁJEČNÝ TIP
Do zmäknutého masla môžete vmiešať nasekané bylinky, to nie je žiadna novinka. Ale vyskúšali ste už kvetinové maslo?

Do 250 g masla pridajte 8 lyžíc nasekaných listov z jedlých kvetov. Môžete použiť ruže, sedmokrásky alebo kapucínky, prípadne zmiešať viac druhov. Maslo prikryte a nechajte postáť niekoľko hodín pri izbovej teplote, až potom ho vložte do chladničky. Tak kvety najlepšie rozvinú svoju arómu. Maslo je vhodné ako nátierka na pečivo, môžete ho podávať ku grilovanému mäsu alebo ním zjemniť svetlé omáčky.