Mohutná trvalka sa k nám presťahovala z Tibetu. V minulosti sa jej pripisovali aj čarovné účinky a dodnes patrí medzi cenené liečivky v tradičnej čínskej a arabskej medicíne. V južnej Európe vypestovali odrodu obsahujúcu estrogén a liečili ňou problémy spojené s menštruáciou a menopauzou. Obsahuje síce málo vitamínu C, ale veľa kyseliny jablčnej a citrónovej, provitamín A, dôležité vitamíny skupiny B, fosfor, horčík, draslík a mangán.

V hrnčeku varenej rebarbory je viac vápnika ako v hrnčeku mlieka. A bez tuku!
 

Plusy

  • Rebarbora je dobrý zdroj vápnika pri alergii na laktózu
  • Vápnik posilňuje svaly a kosti
  • Ničí škodlivé mikroorganizmy a zbavuje telo jedov
  • Viaže na seba tuky a pomáha pri chudnutí
  • Vláknina podporuje činnosť čriev a uvoľňuje zápchu
  • Kyselina listová priaznivo ovplyvňuje nervovú sústavu a podporuje tvorbu krviniek
  • Kyselina pantoténová zlepšuje kvalitu pokožky a vlasov
  • Niacín aktivuje energiu buniek

Mínusy

  • Pre vysoký obsah kyseliny šťaveľovej sa ani uvarená rebarbora neodporúča viac ako 2-krát do týždňa.
  • Opatrne ju konzumujte, ak máte problémy so žalúdkom. Ak trpíte žlčovými alebo močovými kameňmi, radšej ju nejedzte vôbec.