1. kolo: Vitamín C
Najbežnejší, pritom životne dôležitý vitamín podporuje imunitu a zlepšuje odolnosť proti infekciám, posilňuje srdce a cievy, znižuje cholesterol. Je nevyhnutný na tvorbu kolagénu, spevňuje pokožku a spomaľuje tvorbu vrások. Urýchľuje hojenie rán, chráni zrak. Patrí medzi najsilnejšie antioxidanty a z dlhodobého hľadiska chráni pred všetkými druhmi rakoviny. V 100 mg pomarančovej dužiny sa nachádza 48,5 mg vitamínu C, v 100 g kivi 92,7 mg. Bod pre kivi.
Stav - 0 : 1

Pomaranč vs kivi: Ktoré ovocie má väčšiu antioxidačnú silu?

2. kolo: Kyselina listová
Vitamín B9 je dôležitý na krvotvorbu, fungovanie nervovej sústavy a na vývoj a rast plodu v tehotenstve. Nedostatok sa môže prejaviť únavou, slabosťou, bledosťou, náladovosťou a zhoršovaním pamäti, tráviacimi problémami, vypadávaním vlasov, tvorbou vriedkov v ústach, poruchou krvotvorby a rastu. Zo 100 g pomarančovej dužiny môžete získať 39 mikrogramov kyseliny listovej, z rovnakého množstva kivi 25 mikrogramov. Bod pre pomaranč.
Stav - 1 : 1

Pomaranč vs kivi: Ktoré ovocie má väčšiu antioxidačnú silu?

3. kolo: Antioxidanty
Pomaranče aj kivi obsahujú pestrú zmes vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov prospešnú pre zdravie. Mierne sa však odlišujú svojou antioxidačnou silou, to znamená schopnosťou zneškodňovať voľné kyslíkové radikály. Dostatočnú ochranu poskytne 3 000 až 5 000 jednotiek denne. Antioxidačná kapacita (ORAC) nameraná v 100 g pomaranča je 1 819 mikromolov TE, antioxidačná sila kivi je 1210 mikromolov TE/100 g. Opäť boduje pomaranč.
Stav - 2 : 1

Víťaz: Pomaranč
Čerstvé citrusy patria medzi najmenej kalorické ovocie. Obsahujú okolo 90 percent vody a trocha prírodného cukru – glukózy, ktorú telo ľahko premení na využiteľnú energiu. Pomaranče majú veľa draslíka, ktorý znižuje krvný tlak. Z jedného stredne veľkého plodu získate 3 g vlákniny a v 250 ml čistej pomarančovej šťavy vypijete 100 až 120 mg prírodného vitamínu C.

Nachádzajú sa v nich aj ďalšie vitamíny, napríklad vitamín A, tiamín, pyridoxín a riboflavín, minerálne látky ako vápnik, meď a horčík, a rôzne antioxidanty, ktoré priaznivo pôsobia na imunitný systém a sú výbornou prevenciou mnohých ochorení vrátane infarktu, mŕtvice a rakoviny.