Vylúhovanie
Varenie je jedným z najbežnejších metód používaných na prípravu zeleniny. Problém je, že vitamíny, najmä vitamíny B a C, ktoré sú rozpustné vo vode sa ničia. Čím dlhšie zelenina sedí v horúcej vode, tým viac živín stratí. Pretože sú tieto živiny vylúhované do vody, nedostávate v plodoch žiadne potrebné dávky živín.

Ak musíte zeleninu variť, urobte tak spôsobom, ktorý vyžaduje najmenšie lúhovanie. Priveďte vodu do varu pri vysokej teplote, než pridáte zeleninu. Akonáhle sa voda varí, znížte teplotu platne. Pridajte zeleninu a nechajte ju dusiť, kým nezmäkne. Tlejúca voda na miernom ohni, produkuje menej zničenej zeleniny ako pri vysokej teplote. To znamená, že zostane ako tak neporušená a stratí sa menej živín.

Ak musíte zeleninu variť, urobte tak spôsobom, ktorý vyžaduje najmenšie lúhovanie.
Zdroj: Shutterstock
Ak musíte zeleninu variť, urobte tak spôsobom, ktorý vyžaduje najmenšie lúhovanie.