Určite vám napadá aj mnoho akýchsi „módnych“ potravín, ktoré boli tlačené do popredia určitý čas a potom sa zistilo, že s celkom presnými informáciami o ich výživnosti je to trochu inak – napríklad špenát a jeho extrémne vysoký obsah železa. Sú však rokmi a kultúrami overené potraviny, ktoré nám skutočne prospievajú? Určite áno a navyše – niektoré sú aj mimoriadne chutné!

vlašské orechy
Zdroj: Shutterstock

Orechy v dobrom stave
Ak ste alergička na viaceré druhy potravín, ďalej nečítajte. Ak sú orechy nesolené a v pôvodnom, či olúpanom stave, potešia náš organizmus hneď niekoľkými informáciami. Obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, teda ľudovo povedané zdravé tuky, ktoré zlepšujú naše telesné hodnoty. Sú bojovníkom proti cholesterolu aj skleróze a najmä omega 6-mastných kyselín, tie by však mali byť v našom tele v rovnováhe s omega 3-mastnými kyselinami, obsiahnutými napríklad v rybách.

Obsahujú tiež vitamíny B a E a bielkoviny. Najlepšie v pomere hodnôt skončili mandle a pistácie. Nie však orech v každej forme vám pomôže. V slovenských obchodoch a trhoch aj prezreté či nekvalitné orechy. Vyradiť by sme mail bodkované, zvráskavené či zožltnuté kúsky. Čerstvosť orechov ničí najmä vzduch a keďže sa často predávajú nebalené, ich kvalita je zlá. Kupujte radšej neolúpané orechy. Orechy neodporúčajú malým deťom a tehotným ženám, u ktorých môžu vyvolať alergické reakcie plodu.