Predjarný vitamínový doping: Čo vám vráti stratenú energiu?


Vitamín A
Tento vitamín rozpustný v tuku tvorí skupina látok s podobným chemickým zložením. Najdôležitejšie sú retinol a karotenoidy, napríklad betakarotén, z ktorého si telo samo vyrobí vitamín A. Stará sa o zrak, vývoj slizníc, kostí a krvotvorby, podporuje rast, chráni pred nádorovými ochoreniami. Ak chýba vitamín A, vysychajú sliznice a oči, zhoršuje sa zrak, šúpe sa pokožka a telo začne strácať obranyschopnosť.

Top zdroje: mrkva, červená paprika, oranžové tekvice, listová zelenina, sladké zemiaky, tuniak, vajcia, mliečne výrobky.

Vitamín B9
Kyselina listová patrí do skupiny vitamínov B, ktoré sú rozpustné vo vode. Je dôležitá na krvotvorbu, fungovanie nervovej sústavy, bunkové delenie, vývoj a rast plodu. Nedostatok kyseliny listovej oslabuje imunitný systém, býva príčinou únavy, poruchy rastu a tvorby krviniek, slabosti, bledosti, náladovosti, zhoršenej pamäti.

Top zdroje: listová zelenina, brokolica, cvikla, hrášok, šošovica, avokádo, čerešne, jahody, semená a orechy.

Vitamín D
Nedostatkom tohto vitamínu trpí každý druhý človek na svete. Dlhodobý deficit môže viesť k vážnym zdravotným problémom, ako je chronická únava, diabetes, artritída, osteoporóza, zápaly čriev i rakovina. Z vedeckých výskumov vyplynulo, že vitamín D funguje ako aktivátor imunitného systému. Okrem toho podporuje vstrebávanie vápnika a chráni pred osteoporózou.

Top zdroje:
rybí olej, morské ryby, tresčia pečeň, vajcia, hovädzia pečeň, maslo, mlieko a mliečne výrobky, šampiňóny, obohatené cereálie.

Predjarný vitamínový doping: Čo vám vráti stratenú energiu?

Vitamín E
Tokoferol patrí medzi vitamíny rozpustné v tuku. V tele pôsobí ako silný antioxidant, posilňuje imunitný systém, chráni bunky pred oxidačným stresom a škodlivými účinkami voľných radikálov. Spomaľuje starnutie, je dôležitý pre kožu, svaly, nervy, činnosť srdca a krvotvorbu a je dobrou prevenciou rakoviny. Účinok vitamínu E zosilňujú vitamín C a selén, no jeho vstrebávanie obmedzujú vysoké dávky niektorých minerálov, ako je horčík, železo a meď.

Top zdroje:
paprika, rajčiny, kukurica, vajcia, špenát, pečeň, oleje lisované za studena, orechy, rôzne semená, listová zelenina, strukoviny.
 
Obmedzte na minimum

  • vyprážané jedlá, ťažké polievky a omáčky
  • solené orechy, slané tyčinky a lupienky
  • potraviny a nápoje s pridaným cukrom
  • biely chlieb a pečivo, cestoviny z bielej múky
  • údeniny, hlavne na raňajky
  • zákusky, koláče, cukríky a plnené keksy
  • alkoholické a energetické nápoje
Autor: Jana Brožíková
Foto: Profimedia