V roku 1536 naši predkovia, samozrejme, nemohli tušiť, prečo im zachránila život obyčajná tuja, aké sa dnes pestujú v záhradách. Verili jej kúzlam. A možno mali pravdu. Až omnoho neskôr výskumy potvrdili, že listy a ihličie tohto stromu obsahujú 50 mg vitamínu C na 100 g.

Príbeh vitamínu C
Zdroj: shutterstock
Príbeh vitamínu C

KAPUSTA CHYTRÉHO NÁMORNÍKA

Nebola to iba tuja, ktorá pohla dejinami zdravovedy. Námorníci mali bystré pozorovacie schopnosti, napokon išlo im o život. Všimli si, že skorbut, ktorý oproti dnes rozšíreným predstavám nezahŕňa len vypadávanie zubov, ale aj celkové oslabenie organizmu končiace sa smrťou, nemá rád čerstvé ovocie a zeleninu.

Traduje sa, že slávny moreplavec druhej polovice 18. storočia James Cook veľmi starostlivo dohliadal na zdravie svojich ľudí. Na rozdiel od ostatných posádok sa tá Cookova mala dobre. Namiesto obligátnych suchárov, ktorých dlhodobá konzumácia spôsobovala moreplavcom problémy, raňajkovali pšenicu varenú s kôprom. A každý z nich mal nárok na kilo kvasenej kapusty týždenne. A výsledok takýchto opatrení? Počas troch objaviteľských výprav žiadny z Cookových námorníkov nezomrel. Na porovnanie: ostatné posádky umierali po desiatkach a more niekedy brázdili koráby mŕtvych, pretože chorobe podľahli úplne všetci na palube.