Pri nákupe jahôd sa pozrite nakoľko sú čerstvé. Keď si prinesiete jahody domov, skontrolujte, či nejavia známky hniloby. Ovoňajte ich, trochu postláčajte.

Ovocie výborne nahradí sladké dezerty.
Zdroj: instagram
Ovocie výborne nahradí sladké dezerty.

Škvrny
Pozrite sa na škvrny, ktoré majú na povrchu, čo naznačuje, že sú jahody prezreté a môžu byť pomliaždené. Prezreté jahody majú intenzívnu chuť, a môžu sa aj naďalej bez problémov používať na prípravu skvelých jahodových receptov. Nemusia byť dobré samostatne, ale ako ozdoba ovocného koláča alebo torty. Stlačte niektoré z jahôd ukazovákom. Zrelé bobuľky by mali byť pevné a odolať tlaku. Pokiaľ sa doň váš prst ľahko borí, jahody sú prezreté. Sledujte aj ich vôňu. Zrelé jahody sú veľmi aromatické. Zatiaľ, čo menej zrelé jahody môžu mať zemitú, horkú vôňu.

TART S JAHODOVOU PENOU A ČERSTVÝMI JAHODAMI
Zdroj: FOOD STYLING VERONIKA KOLLÁROVÁ, FOTO LAURA WITTEKOVÁ
TART S JAHODOVOU PENOU A ČERSTVÝMI JAHODAMI

Hniloba
Ak majú zhnitý zápach, sú pokazené. Sledujte známky plesne. Pri jahodách začína zvyčajne v bielej farbe, postupuje do svetlo zelenkava a šeda. Nikdy nekonzumujte jahody, ktoré majú pleseň a rastie na akejkoľvek časti povrchu. Zlikvidujte ich. Jahoda by mala byť sladká a šťavnatá.

Top jahodové dezerty v galérii.