Trávenie je nesmierne komplikovaný proces, lenže to zisťujeme až vtedy, keď nefunguje tak hladko, ako má. Namiesto bezproblémového spracovávania potravy sa v tele hromadia toxíny a nestačia sa dostatočne rýchlo vylučovať von. Výsledkom je nafúknuté brucho, nepríjemný pocit plnosti či plynatosť. Akútne žalúdočné ťažkosti môžu časom prejsť do chronických problémov a tie už sa liečia oveľa horšie. Trávenie je len jedno, tak si ho šetrite. Popri vyváženej strave napríklad aj pravidelným popíjaním čajov.
Mätový čaj chráni žalúdok
Klasikou je mätový čaj. Pre jeho osviežujúcu chuť patrí vôbec k najobľúbenejším. Netreba ho ani prisládzať medom. Mäta obsahuje triesloviny, ktoré chránia žalúdok, črevá, aj žlčník. Pôsobí protizápalovo a zrýchľuje látkovú výmenu, pretože podporuje tvorbu žalúdočných kyselín. Najlepšie je dopriať si šálku mätového čaju po sýtejšom obede.
Pŕhľavový čaj prečistí črevá
Pŕhľava je rastlinka, s ktorou sa často stretávame v súvislosti s očistnými kúrami. V čom je jej ozdravná sila? Blahodarne vplýva na hrubé črevo. Okrem toho zlepšuje peristaltiku čriev, takže pomôže, ak vás trápia problémy s vylučovaním. Pŕhľavový čaj môžete popíjať po malých dúškoch viackrát denne.
Harmančekový čaj uľaví od bolesti
Harmanček pôsobí mierne analgeticky. Je to veľmi účinná bylinková zbraň proti bolestivým žalúdočným kŕčom. Pomáha aj pri nutkavom pocite na zvracanie alebo pri nadmernej tvorbe plynov. Má jemnú chuť, ktorú ešte viac vytiahnete dosladením medom.
Ďumbierový čaj naštartuje látkovú výmenu
Vynikajúcim prostriedkom pre podporu spomalenej látkovej výmeny je aj koreň ďumbiera. Nemusíte ho kupovať hotový, domáca príprava je ozaj jednoduchá. Budete potrebovať za lyžičku nastrúhaného ďumbierového koreňa a asi pol litra vriacej vody. Po dvadsiatich minútach lúhovania môžete dochutiť medom a popíjať.
Nebojte sa kombinovať
Staré mamy majú v rukáve vždy množstvo receptov proti nevoľnosti. Často sa v nich miešajú aj viaceré bylinky, čím sa maximalizuje blahodarné pôsobenie čaju na trávenie. K osvedčeným ľudovým receptom patrí napríklad čaj z feniklu, anízu a rasce. Odsypte po 1,5 dkg zo všetkých troch prísad do šálky, zalejte 3 dl vriacej vody, nechajte vychladnúť a môžete piť.