Vlašské orechy

  • V drobnom sladkom pečive sa dajú nahradiť pomletými arašidmi, cukrovinky budú lepšie držať pohromade. Chutnou zmenou sú aj mandle.
  • Ak sa orechy nedajú otvoriť, vložte ich do hrnca a zalejte vriacou vodou s malou hrsťou soli. Nechajte postáť asi 20 minút a skúste ich rozlúsknuť.
  • Staršie orechy zbavíte šupky tak, že vylúskané zalejete vriacou vodou a necháte ich v nej vychladnúť. Šupka ľahko zíde.
Orechové jadrá majú príjemnú arómu a chuť na jazyku. Čerstvo pozberané si však musia nejaký čas poležať na suchom, tmavom a vetranom mieste.
Zdroj: Profimedia

Lieskovce

  • Ľahko sa ošúpu, keď ich nasucho opražíte v rúre, potom ich zabalíte do kuchynskej utierky a pošúchate.
  • Pred vložením do nepečených guliek ich najprv namočte na 2 hodiny do vlažnej vody, aby neboli také tvrdé.

TIP!
Najemno pomleté oriešky, asi 100 gramov, zmiešajte so 4 lyžicami tekutého medu a máte chutnú nátierku na celozrnné pečivo alebo keksy.