Každá zdravá žalúdočná sliznica je chránená pred vlastnou kyselinou ochranným lemom hlienu. V prípade vzniku nerovnováhy medzi tvorbou ochranného hlienu a produkciou kyseliny, môže dôjsť k čiastočnému natráveniu žalúdočnej sliznice, tj. k vzniku žalúdočného vredu. Tí, ktorých trápia žalúdočné vredy sa obvykle radšej vyhýbajú citrusovým plodom kvôli obavám, že kyslé šťavy by mohli podráždiť sliznicu v celom zažívacom trakte. Odborníci však prišli na to, že grep môže práve týmto ľuďom pomáhať.

Poľskí vedci na čele s Thomasom Brzozowským na pokusoch s hlodavcami zistili, že extrakt z jadierok grapefruitu blahodarne ovplyvňuje tvorbu a množstvo žalúdočnej kyseliny, zásobovanie vredov krvou a dokonca upokojuje podráždenú sliznicu. Na vzniku vredov sa podieľa mnoho faktorov. Niekedy to môže byť len jedna príčina, inokedy sa spoluúčastnia na vyvolaní vredov faktory viaceré.

Článok pokračuje na ďalšej strane >>>