Tmavá farba
Môžete sledovať ako sa z červeného mäsa stane sivohnedé a kurča zase stmavne. Zafarbenie ukazuje, že mrazené potraviny utrpeli škody spôsobené dehydratáciou a oxidáciou. Cieľom zmrazenia potravín je uchovať ich výživovú hodnotu na dlhšiu dobu.
Správne zmrazovanie jedla môže pomôcť predísť rozmnožovaniu baktérií a mikroorganizmov a skazeniu potravín. Bezpečnosť pri mrazení hovorí, že jedlo, ktoré je trvalo skladované pri teplote 0 stupňov Celzia je považované za bezpečné, aj keď jeho kvalita môže utrpieť v závislosti na dĺžke pôsobenia chladiaceho zariadenia. Zmrazovanie surového mäsa a hydiny je účinnejšie, čo sa týka udržania jeho kvality, než odložiť ho uvarené.
Procesom varenia môže mäso a hydina stratiť vlhkosť
To znamená, že varené potraviny, ktoré sú uložené v mrazničke, majú vyššiu šancu byť spálené. Určite by tam nemali byť uložené príliš dlho. Keď sú potraviny uložené v mrazničke, molekuly vody v nich začnú tvoriť ľadové kryštáliky. Jedlo sa zbavuje vody, molekuly sa presúvajú na najchladnejšie miesto v mrazničke.