Pestrá a vyvážená strava významne prispeje k tomu, že váš organizmus bude odolnejší proti rôznym infekciám a zápalom. Čo vám denne nesmie chýbať na tanieri?

Betakarotén
Prírodné farbivo zo skupiny karotenoidov funguje ako antioxidant. Pri jeho nedostatku klesá obranyschopnosť a stúpa riziko rozvoja rakoviny. Z betakaroténu si telo vyrába vitamín A rozpustný v tuku, ktorý má silné protizápalové vlastnosti. Výborné zdroje: mrkva, červená  a oranžová paprika, špenát, sladké zemiaky, melóny a tekvice  s oranžovou dužinou.

Betakarotén
Zdroj: Shutterstock
Betakarotén

Vitamín C
Konzumácia potravín bohatých na „céčko“ zvyšuje produkciu bielych krviniek, ktorých úlohou je boj s infekciami. Najviac vitamínu C sa nachádza v kivi, citrusoch, jahodách, čerstvej paprike, kapuste, brokolici  a v ďalšej hlúbovej zelenine.

Vitamín D
Od hladiny tohto vitamínu závisí odolnosť proti rôznym chorobám, ale výskumy varujú, že asi 25 percent ľudí má kriticky nízke hodnoty. Až 90 percent „déčka“ získate zo slnka, ale hlavne od jesene ho treba dopĺňať aj zo stravy. Nachádza sa v mlieku, syroch, morských rybách, tresčej pečeni a obohatených cereáliách.

Infekcie bez šance
Zdroj: Shutterstock
Infekcie bez šance

Vitamín E
Tento vitamín rozpustný v tuku je kľúčový pre silnú obranyschop- nosť. Dopĺňajte ho denne z orechov,  zo semien, špenátu a z avokáda.