Ako sa to robilo kedysi?

Najmä v dedinách nemali k dispozícii dostatok kvalitných zaváraninových pohárov ani pergamenový papier. Fľaše teda zatvárali zvieracie močové mechúre. Po vyčistení a vysušení boli dostatočne pevné a nepriedušné. Takto zatvorené poháre však museli uskladňovať v špeciálnych podmienkach. Nemohli byť ani v príliš veľkom suchu (ovocie kvasilo), ani vo vlhkom prostredí (ovocie plesnivelo).

Dobré rady od babičiek

  • Pred zaváraním je dobré vnútro fľaše umyť rumom. Ovocie nebude kysnúť.
  • Urobila sa vám v zaváranine pleseň? Odstráňte ju drevenou lyžicou a na „zdravé“ ovocie nasypte vysokú vrstvu cukru. Utlačte ho a fľašu zatvorte. Cukor zamedzí ďalšiemu tvoreniu plesne.

Dá sa to aj takto

Poháre zasírte a nebudete bojovať s plesňou. Najprv ich dobre umyte a vysušte (najlepšie na slnku). Potom roztavte trochu síry, ponorte do nej kúsok vlneného plátna, ktoré upevníte na kus drôtu, zapáľte a strčte do nádoby, ktorá sa dá dobre zatvoriť. Po 15 minútach plátno vytiahnite. Po tejto procedúre sú poháre pripravené na zaváranie.