Je naozaj príprava a ohrievanie pokrmov v mikrovlnke taká nebezpečná, ako sa traduje? Pri zavedení ktorejkoľvek technickej novinky vznikne okrem ošiaľu aj množstvo fám a nepodložených faktov. Tieto „informácie“ zrejme vychádzajú z neznalosti a strachu z neznámeho, vždy keď sa totiž nastolí nejaký trend, takmer automaticky vzniká aj anti-kampaň a negatívne predsudky.

mikrovlnka
Zdroj: Shutterstock

Tak to bolo aj s používaním mikrovlnky. Mýty okolo jej negatívneho vplyvu začínali na vplyve na plodnosť a končili až pri jadrovej hrozbe. Ako je to v skutočnosti? Podľa odborníkov klinickej výživy je žiarenie asi na úrovni televíznych a rádiových vysielačov, radarov, mobilných a magnetizačných prístrojov, prípadne ešte menej. Dôležitejšie ako zanedbateľná priama škodlivosť mikrovlnky pre človeka je správny spôsob zaobchádzania s ňou.

Tieto „informácie“ zrejme vychádzajú z neznalosti a strachu z neznámeho, vždy keď sa totiž nastolí nejaký trend, takmer automaticky vzniká aj anti-kampaň a negatívne predsudky. Tak to bolo aj s používaním mikrovlnky. Mýty okolo jej negatívneho vplyvu začínali na vplyve na plodnosť a končili až pri jadrovej hrozbe.

mikrovlnka
Zdroj: Shutterstock

Ako je to v skutočnosti?
Podľa odborníkov klinickej výživy je žiarenie asi na úrovni televíznych a rádiových vysielačov, radarov, mobilných a magnetizačných prístrojov, prípadne ešte menej. Dôležitejšie ako zanedbateľná priama škodlivosť mikrovlnky pre človeka je správny spôsob zaobchádzania s ňou. Nie samotné žiarenie, ale napríklad nepriliehavý čas, ktorý v nej ohrievame, výber nevhodných obalov či spôsob tepelnej úpravy nevhodný pre potravinu nás môže ohroziť. Na čo by sme si mali dávať väčší pozor ako na častosť používania mikrovlnky?