Zeleninová polievka s karfiolom a krupicovými haluškami
12. 9. 2011, 18:19 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:07)

Zeleninová polievka s karfiolom a krupicovými haluškami
- Dĺžka prípravy (min): 20
- Počet porcií: 6
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 100 g malých baby mrkvičiek
- 50 g zeleného hrášku
- 30 g karfiolu
- 20 g ružičkového kelu
- 30 g kalerábu
- 2 ks PL masla
- 750 ml zeleninového vývaru
- 1 ks petržlenovú vňať
- 1 ks pažítku
- 1 ks soľ";i:10;s:35:"1 ks posekanú petržlenovú vňať";i:11;s:14:"1 ks pažítku";i:12;s:13:"1 ks PL oleja";i:13;s:21:"100 g detskej krupice";i:14;s:9:"1 ks soľ";i:15;s:25:"1 ks mleté biele korenie
Postup
Krok 1
Karfiol rozoberieme na ružičky. Kaleráb očistíme a pokrájame na kocky. Mrkvu očistíme, časť pokrájame na kolieska, časť ponecháme v celku. Zeleninu opečieme na masle. Osolíme ju, zalejeme vývarom a uvedieme do varu. Teplotu znížime, polievku prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni pomaly varíme, kým zelenina úplne nezmäkne. Kým polievku odstavíme, pridáme do nej halušky a necháme ich v nej 7–9 minút povariť. Hotovú polievku dozdobíme lístkami petržlenovej vňate, nadrobno pokrájanou pažítkou a podľa chuti osolíme. Krupicové halušky: Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka vymiešame s olejom. Pridáme pokrájanú petržlenovú vňať s pažítkou, soľ, mleté biele korenie, detskú krupicu a sneh vyšľahaný z bielkov. Z cesta pomocou kávovej lyžičky formujeme halušky, ktoré hneď dávame do polievky.