Vianočný makový koláč
11. 12. 2017, 20:23

Reklama
Vianočný makový koláč
- Dĺžka prípravy (min): 40
- Počet porcií: 8
- Náročnosť: nízka
Suroviny
Potrebujeme:
- 150 g práškového cukru
- 120 g zmäknutého masla
- 4 ks vajcia
- 50 ml mlieka
- 200 g polohrubej múky
- 2 lyžice kypriaceho prášku
- 2 lyžice postrúhanej
- 1 ks maslo na vymazanie formy
- 1 ks práškový cukor na posypanie
- 1 ks MAKOVÁ PLNKA: 120 g mletého maku";i:10;s:24:"60 g práškového cukru";i:11;s:21:"60 ml vriaceho mlieka";i:12;s:29:"1 lyžica škoricového cukru
Postup
Krok 1
Tortovú formu s priemerom 26 cm vymažte maslom a vyložte papierom na pečenie. Cukor s maslom vymiešajte a postupne zašľahajte žĺtky. Prilejte mlieko a striedavo zapracujte zmes múky, kypriaceho prášku, citrónovej kôry a tuhý sneh z bielkov. Mak zmiešajte s práškovým so škoricovým cukrom, zalejte horúcim mliekom a nechajte vychladnúť. Dve tretiny cesta rozotrite do formy a lyžicou rozložte plnku. Plnku zakryte zvyšným cestom a pri teplote 170 °C pečte 35 minút. Vlažný koláč vyberte z formy, odstráňte papier a po vychladnutí ozdobte. Vystrihnite hviezdičky z papiera na pečenie, uložte ich na koláč, posypte práškovým cukrom a potom hviezdičky opatrne odstráňte.