Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Vianočný makový koláč

Vianočný makový koláč
Reklama

Vianočný makový koláč

  • Dĺžka prípravy (min): 40
  • Počet porcií: 8
  • Náročnosť: nízka

Suroviny

Potrebujeme:

  • 150 g práškového cukru
  • 120 g zmäknutého masla
  • 4 ks vajcia
  • 50 ml mlieka
  • 200 g polohrubej múky
  • 2 lyžice kypriaceho prášku
  • 2 lyžice postrúhanej
  • 1 ks maslo na vymazanie formy
  • 1 ks práškový cukor na posypanie
  • 1 ks MAKOVÁ PLNKA: 120 g mletého maku";i:10;s:24:"60 g práškového cukru";i:11;s:21:"60 ml vriaceho mlieka";i:12;s:29:"1 lyžica škoricového cukru

Postup

Krok 1

Tortovú formu s priemerom 26 cm vymažte maslom a vyložte papierom na pečenie. Cukor s maslom vymiešajte a postupne zašľahajte žĺtky. Prilejte mlieko a striedavo zapracujte zmes múky, kypriaceho prášku, citrónovej kôry a tuhý sneh z bielkov. Mak zmiešajte s práškovým so škoricovým cukrom, zalejte horúcim mliekom a nechajte vychladnúť. Dve tretiny cesta rozotrite do formy a lyžicou rozložte plnku. Plnku zakryte zvyšným cestom a pri teplote 170 °C pečte 35 minút. Vlažný koláč vyberte z formy, odstráňte papier a po vychladnutí ozdobte. Vystrihnite hviezdičky z papiera na pečenie, uložte ich na koláč, posypte práškovým cukrom a potom hviezdičky opatrne odstráňte.

Vyberáme pre vás niečo PLUS