Reklama

Láska ide cez žalúdok

Reklama

Keď niekto vyslovil prvýkrát vetu “láska ide cez žalúdok”, asi vedel, čo hovorí.

Jedlo vie očariť, zlepšiť náladu, posilniť, rozpáliť, a labužníci, pre ktorých nie je len nutnosťou na prežitie, vedia pri jedení prežívať zvláštny druh šťastia. Navyše – cez jedlo sa možno aj zaľúbiť. Moja známa mi raz povedala: “Jedným z dôvodov, prečo ma môj frajer nikdy neopustí, je moje jedlo. Viem to.” Silné vyhlásenie, povedala som jej na to, ale budiž...

Cez jedlo môžete zažiť s partnerom zblíženie iného druhu, na aké ste zvyknutí. Variť s chuťou a láskou – s tým sa netreba narodiť, dá sa tomu aj naučiť. Ak práve vás nechytil za srdce Kuchár bez čapice alebo Floyd na cestách, ešte stále to môžete skúsiť. Nie je pritom dôležité, či ste skúsená kuchárka alebo začiatočníčka. Vždy sa je čo učiť, a na prípravu vynikajúcich letných pochúťok nepotrebujete ani špeciálnu zručnosť ani veľa času. Najdôležitejšie je jedlo pripravovať s láskou a s pocitom, že osoba, pre ktorú to robíte, skúsi nové chute. Pretože aj to isté jedlo, pripravované s radosťou, chutí inak ako len z povinnosti uvarené a hodené na tanier.

Na začiatok vyskúšajte celkom obyčajný, a pritom výnimočne chutný šalát. Aj keď pozostáva len z niekoľkých jednoduchých ingrediencií, uvidíte, že ak dodržíte niekoľko malých trikov, budete sa vy sama i ostatní jedáci len oblizovať. Šalát môže slúžiť ako predjedlo alebo ako základný šalát, ktorý môžete ďalej dotvárať. Potrebujete len 1 ľadový alebo kučeravý šalát, olivový olej, dijonsku horčicu }nie obyčajnú!}, vínny ocot alebo acetamico balsamico, čierne mleté korenie a parmezán.

Postup:
Ľadový šalát rozdeľte na listy, umyte studenou vodou a vysušte utierkou. Je to dôležité, ostane tak chrumkavý, nezmľandravie. Potom suché listy rukou natrhajte na kúsky a dajte do misky. Pripravte si dressing z poldeci olivového oleja a lyžičky dijonskej horčice. Vidličkou miešajte dovtedy, kým nedostanete hladučkú kašu. Potom vmiešajte lyžičku balzamica. Sama si pripravte hoblinky z parmezánu {nikdy nekupujte strúhaný!}. Tesne pred podávaním šalát zalejte dressingom, posypte syrom a dobre premiešajte. Na záver okoreňte štipkou čierneho korenia, najlepšie je čerstvo zomleté. Podávajte s opečenou bielou bagetou.

Vyskúšajte. Ak vás toto jednoduché predjedlo osloví, prečítajte si nabudúce návody a triky na prípravu iných vynikajúcich pochúťok, ktoré môžete spolu kombinovať a po našom „rýchlokurze“ urobiť hoci aj všetky naraz, z každého trošku. Radšej totiž vychutnať – ak však chcete večerať niečo špeciálne, viac dobrôt po troške, ako sa naplniť jedným tanierom „niečoho“, čo máte vždy...

Autor: Rosa

Vyberáme pre vás niečo PLUS