Láska ide cez žalúdok II.
31. 5. 2006, 8:00

Chystáte s partnerom malú spoločnú oslavu alebo ho jednoducho chcete milo prekvapiť nejakými dobrotami a novými chuťami? Alebo len tak posedieť pri chutnej večeri s jedlami, ktoré ešte od vás neokúsil? Ak máte náladu venovať nejaký čas príprave zaujímavých jedál, ponúkame vám niekoľko vynikajúcich receptov na vyskúšanie.
Určite vás nesklamú.
Večeru môžete začať podaním prvého chodu. Pripravte skvelý rukolový šalát s vajíčkom. Ako na to? Čerstvú rukolu – dostanete ju v každom väčšom supermarkete, dobre opláchnite studenou vodou a nechajte odkvapkať. Dajte variť dve vajíčka na štyri minúty, tak, aby neboli ani príliš namäkko ani natvrdo. Medzitým si pripravte dressing z dijonskej horčice, olivového oleja a acetamica balzamica podľa receptu z minulého článku Láska ide cez žalúdok. Rukolu dajte do misky, pridajte ošúpané vajíčka ledabolo nakrájané na kolieska a zalejte dressingom. Pridajte hoblinky z parmezánu a dobre premiešajte. Tento šalát je chutný aj odstáty, na rozdiel od ľadového či kučeravého šalátu, ktoré po čase v dressingu nasiaknu a zmäknú. Podávajte pekne pripravené na tanieri.
Ako ďalší chod môžete podávať cukinu na panenskom olivovom oleji. Nakrájajte umytú cukinu asi na 1 cm krúžky, rozložte na tanier, posoľte a nechajte 20 minút stáť, aby cukina pustila šťavu. Tú potom vylejte, kolieska osušte servítkou. Na teflonovú panvicu dajte olivový olej, keď sa rozpáli, pridajte cukinu a poduste. Nezabudnite posypať tymianom – najlepšie čerstvým. Občas premiešajte. Keď cukina zmäkne, primiešajte strúčik nasekaného {nie pretlačeného} cesnaku a nechajte na ohni ešte chvíľku. Servírujte pokvapkané citrónovou šťavou s bielou bagetkou, ktorú si môžte namáčať do olivového oleja. Podľa potreby osoľte.
Hlavné jedlo pripravíte veľmi jednoducho. Umyté a odkvapkané kuracie prsia nakrájajte na čo najtenšie pásiky, aké viete. Posoľte, pridajte lyžičku karikorenia, jeden vaječný žĺtok, štipku čierneho korenia a olivový olej. Dobre premiešajte a nechajte odstáť aspoň hodinu. Mäso minimálne pol hodiny pred prípravou vyberte z chladničky, aby malo izbovú teplotu. Poriadne rozpáľte teflonovú panvicu, tentokrát bez oleja, a hoďte na ňu mäso. Občas premiešajte, aby sa “kuracie slížiky” rovnomerne opražili. Po troch, štyroch minútach by jedlo malo byť hotové. Odstavte ho z ohňa, prikryte a nechajte trochu spariť. Podávať môžete pokvapkané citrónom, s čerstvou bagetou. Predtým, ako ju dáte zapiecť do trúby, nakrájajte pozdĺžne, potrite zmesou čerstvého postrúhaného zázvoru zmiešaného so strúčikom pretlačeného cesnaku a olivového oleja. Zázvor je výborné afrodiziakum!
Na záver prekvapte sladkým dezertom. Mrazené alebo čerstvé maliny zohrejte na ohni s lyžičkou kryštálového cukru {maliny musia byť horúce, takže dezert pripravte tesne pred podávaním}. Do misiek naložte kvalitnú vanilkovú zmrzlinu a zalejte vriacimi malinami. Kombinácia studenej sladkej zmrzliny a teplej kyslastej chuti malín je naozaj vynikajúca. Dobru chuť!
Autor: Rosa