Máme najdrahšie potraviny z V4. Platíme až o 27 percent viac, niektorí si nemôžu ani kúpiť obed
14. 10. 2024, 12:00 (aktualizované: 21. 10. 2024, 11:41)

Zdroj: TASR/AP/Hendrik Schmidt
Na potraviny míňame čoraz viac peňazí. Rozdiel s našimi susedmi je šokujúci.
Od nového roka nás čaká zdražovanie viacerých druhov tovarov. Zvyšovanie DPH sa dotkne aj potravín, ktorých sa to nemalo dotknúť. Napríklad hydinári avizovali, že kvôli zvýšeným vstupným nákladom budú prinútení zvýšiť cenu mäsa. Podľa štatistík pritom už teraz míňame viac ako iné krajiny EÚ a dokonca máme najdrahšie potraviny z celej V4.

Zdroj: Zena.sk
Ôsme najdrahšie potraviny v EÚ
Priemerná slovenská domácnosť minie na nákup potravín mesačne takmer 20 % výdavkov. Náklady na potraviny a nealkoholické nápoje európskych domácností tvoria pritom podľa údajov Eurostatu v priemere približne 14 % z celkových výdavkov. Na Slovensku máme ôsme najdrahšie potraviny v Európskej únii (EÚ), aj tak nimi plytváme. Pri príležitosti nadchádzajúceho Svetového dňa potravy, ktorým je 16. október, na to poukázala analytička Wood & Company Eva Sadovská.
Anketa
Pocítili ste na vašom rozpočte zvýšenie cien potravín?
- Áno96%
- Nie3%
Hlasovanie bolo ukončené
Slováci platia za potraviny o 5 až 27 percent viac
Nepotešiteľné je aj naše porovnanie so susednými krajiny. Z celej V4 platíme za potraviny najviac. Napriek tomu sa nemôžeme pochváliť vyššími platmi ako obyvatelia okolitých štátov. "Ceny potravín a nealkoholických nápojov sú na Slovensku, spolu s Francúzskom, ôsme najvyššie v EÚ. V roku 2022 boli ceny potravín historicky prvýkrát nad priemerom EÚ, a to o 1,9 %, v roku 2023 dokonca až o 6,7 %," vyčíslila. V susedných krajinách Vyšehradskej štvorky (V4) sú potraviny v priemere lacnejšie. Podľa údajov Eurostatu za rok 2023 to bolo menej o 5 % v Maďarsku, 7 % v Českej republike a 27 % v Poľsku.
Rekordná inflácia
Analytička pripomenula, že predchádzajúce dva roky 2022 a 2023 boli na Slovensku v znamení rekordne vysokých úrovní inflácie potravín, a to 18,6 % a 17,3 %. V roku 2024 už ide o podstatne pomalší rast cien, ktorý sa počas prvých ôsmich mesiacov nachádzal v rozpätí 0,1 % až 4,9 % a dosiahol priemernú úroveň 1,8 %.
"Na Slovensku má prístup k potravinám drvivá väčšina Slovákov, avšak poriadny obed každý druhý deň nie je samozrejmosťou pre takmer 18 % slovenských domácností. Tento problém sa najviac týka starších ľudí žijúcich osamotene, domácností jedného dospelého s maloletými deťmi, ale aj domácností dvoch dospelých s viac ako tromi deťmi," priblížila Sadovská. V celej EÚ si podľa Eurostatu mäsový obed alebo jeho vegetariánsku alternatívu nemôže dovoliť v priemere 9,5 % domácností.
Anketa
Na čom budete od budúceho roka viac šetriť?
- Na potravinách53%
- Na energiách7%
- Na zábave23%
- Na ničom15%
Hlasovanie bolo ukončené
Dva extrémy - plytvanie a neschopnosť kúpiť si jedlo
Kým niektorí Slováci si nemôžu dovoliť poriadny obed, iní potravinami plytvajú, upozornila analytička. V roku 2021 pripadalo v SR na jedného obyvateľa 99 kilogramov (kg) potravinového odpadu. Domácnosti z neho vyprodukovali 67 %. Zvyšných 33 % tvoril odpad z prvovýroby (4 %), potravinárskeho priemyslu (23 %), maloobchodu a distribúcie (3 %) a zo stravovacích zariadení (2 %).
"Práve tento druh odpadu je významným znečisťovateľom a tvorcom skleníkových plynov, a to v prípade, keď sa nevytriedi a skončí na skládkach," zdôraznila Sadovská. Plytvanie potravinami pritom podľa nej predstavuje nielen ekologický, ale aj ekonomický problém. Priemerný Slovák alebo Slovenka vyhodí ročne zvyšky jedál či potraviny po dátume spotreby v hodnote 100 až 150 eur.
Počuli ste už náš podcast?